Η καθημερινή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τη μακροζωία, αλλά μόνο αν ληφθεί υπόψη ο χρόνος κατανάλωσής του, υποστηρίζει γιατρός-καρδιολόγος.
Ο καφές έχει επιβεβαιωθεί ως ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία και τη μακροζωία. Ένα από τα δυνατά του σημεία είναι η καφεΐνη, η οποία βοηθά το σώμα να λειτουργεί όταν πρέπει. Αλλά η κακώς προγραμματισμένη κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, προειδοποιεί ο καρδιολόγος Aurelio Rojas, δημοφιλής στα κοινωνικά δίκτυα.
Πότε πίνετε καφέ;
«Μήπως το να πίνεις καφέ αυτή τη στιγμή θα συντομεύσει τη ζωή σου;» ρωτά. Κάποιες ώρες της ημέρας δεν είναι συμβατές με την κατανάλωση καφεΐνης, όχι μόνο επειδή θα μας δυσκολέψει να κοιμηθούμε, αλλά δεν θα έχει τα επιθυμητά μεταβολικά αποτελέσματα.
Ο Rojas αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, η οποία αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρου καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά προβλήματα έως και 31% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17%.
Η κατανάλωση καφέ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας βλάπτει
Ωστόσο, αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε καφέ... όλη μέρα, «τα οφέλη εξαφανίζονται», αποκαλύπτει ο Rojas. Η υπόθεση που χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές είναι ότι η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ αλλάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και αντισταθμίζει τα επίπεδα δύο βασικών ορμονών για την εγρήγορση και την ξεκούραση: τη μελατονίνη και την κορτιζόλη. Αυτό θα αυξήσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού και την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
«Φαίνεται ότι όσοι πίνουν καφέ μόνο το πρωί, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και μικρότερη πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα», αναφέρει ο γιατρός, ο οποίος δηλώνει «έκπληκτος» βλέποντας άτομα στα κοινωνικά δίκτυα να συνιστούν την κατανάλωση απογευματινού καφέ, κάτι που, όπως αναφέρει, πιθανότατα θα αυξήσει το άγχος μας, εμποδίζοντας την ξεκούρασή μας.
«Ας θυμηθούμε ότι ο καφές έχει φανεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία, όπως και για τη μείωση κινδύνου διαβήτη, καθώς και την απώλεια βάρους, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση», υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο καρδιολόγος. Επιπλέον, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αυτά τα ίδια οφέλη μπορούν να τα έχει κάποιος καταναλώνοντας και καφέ χωρίς καφεΐνη, ο οποίος συνιστάται για ασθενείς με υπέρταση.