Η κακοσμία στην αναπνοή αποτελεί ένα συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα της κακής υγιεινής του στόματος.
Σε πάνω από το 80% των περιπτώσεων τα προβλήματα κακοσμίας του στόματος έχουν στοματική ή οδοντιατρική προέλευση, εξηγεί σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Sud Ouest.
Η αιτία; Η διάσπαση των υπολειμμάτων τροφής από βακτήρια οδηγεί στην εμφάνιση πτητικών ενώσεων του θείου, οι οποίες, όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αναδίδουν μια δυσάρεστη οσμή.
Σε ανάμειξη με το σάλιο, αυτά τα υπολείμματα τροφών θα οδηγήσουν επίσης στο σχηματισμό οδοντικής πλάκας και πέτρας, τα οποία μπορούν επίσης να ενισχύσουν την κακοσμία του στόματος. Όπως μπορεί και η παρουσία τερηδονικών κοιλοτήτων ή/και παθήσεων του παραδοντίου, των ιστών που στηρίζουν το δόντι.
Συμβουλές για να καταπολεμηθεί η κακοσμία στην αναπνοή
Πάνω απ' όλα, φρέσκια αναπνοή σημαίνει αυστηρή στοματική υγιεινή. Άρα καθημερινό βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, σε συνδυασμό με… βούρτσισμα της γλώσσας, όπου πολλά βακτήρια τείνουν να λιμνάζουν.
Αυτό γίνεται «από πίσω προς τα εμπρός» για να απομακρυνθούν οι εναποθέσεις που καλύπτουν τη γλώσσα, χρησιμοποιώντας μια ξύστρα γλώσσας ή την επιφάνεια σιλικόνης σε ορισμένες κεφαλές οδοντόβουρτσας.
«Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της γλώσσας, καθώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μικρο-ρυτίδες στην επιφάνεια, στις οποίες θα μπορούσαν να εισχωρήσουν βακτήρια, επιτείνοντας το πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος», προειδοποιεί η Γαλλική Ένωση για τη Στοματική Υγεία (UFSBD).
Επίσης, προτείνεται η τακτική ενυδάτωση του στόματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς «η ξηροστομία ενθαρρύνει την απελευθέρωση δυσάρεστων οσμών».
Τέλος, αν η κακοσμία του στόματος επιμένει, παρά τις παραπάνω συστάσεις, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού, υποστηρίζουν οι Γάλλοι υγειονομικοί του στόματος.
Σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων, η κακοσμία του στόματος μπορεί να έχει και εξωστοματική προέλευση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση ύπαρξης κάποιας ΩΡΛ ή γαστρεντερικής πάθησης.