Μία στις έξι γυναίκες μετά από μια αποτυχημένη εξωσωματική θα συλλάβει με φυσιολογικά τους επόμενους μήνες. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που διεξήχθη από το University of Aberdeen, στη Σκωτία.
Oι επικεφαλής της έρευνας μελέτησαν 2.133 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική το διάστημα μεταξύ 1998 και 2011. Από αυτές οι 1000 περίπου είτε δεν κατάφεραν να συλλάβουν είτε η εγκυμοσύνη τους κατέληξε σε αποβολή. Από εκείνες που δεν τα κατάφεραν περίπου το 17%, δηλαδή μία στις έξι, μπόρεσαν τελικά να μείνουν έγκυος στα επόμενα πέντε χρόνια με φυσικό τρόπο.
Εγκυος μετά από εξωσωματική: τι πρέπει να ξέρεις
Το αποτέλεσμα της έρευνας έρχεται πραγματικά σαν ένα ευχάριστο νέο για κάθε ζευγάρι που βιώνει τη θλίψη και τη ματαίωση μια αποτυχημένης εξωσωματικής.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO «για εμάς τους ειδικούς στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η σύλληψη μετά από αποτυχημένη εξωσωματική είναι ένα γνωστό φαινόμενο που ισχύει. Οπότε θα έλεγα ότι η έρευνα δεν έρχεται να μας πει κάτι νέο παρά να επιβεβαιώσει κάτι που γνωρίζαμε με πιο συγκεκριμένα νούμερα. Αυτό όμως που είναι σημαντικό να καταλάβει ένα υπογόνιμο ζευγάρι σχετικά με το εύρημα της έρευνας είναι το γιατί. Γιατί δηλαδή είναι πιθανό - ή μάλλον δεν είναι απίθανο - να συλλάβει φυσιολογικά ένα υπογόνιμο ζευγάρι μετά από μια αποτυχημένη εξωσωματική.
Ο
ένας λόγος είναι ότι το αναπαραγωγικό
σύστημα της γυναίκας και το περιβάλλον
της μήτρας έχει ρυθμιστεί καλύτερα λόγω
των θεραπειών που της έχουν χορηγηθεί.
Η επιρροή των φαρμάκων μπορεί να διαρκέσει
για αρκετό καιρό εξάλλου, ακόμα κι αν
δεν επιτευχθεί τελικά σύλληψη. Αυτός
είναι ο λόγος που μετά από μια αποτυχημένη
εξωσωματική και μέχρι να ακολουθήσει
η επόμενη, κι εφόσον το επιθυμεί το
ζευγάρι, εμείς οι γιατροί του συστήνουμε
να συνεχίσει τις προσπάθειες για σύλληψη,
εκμεταλλευόμενο το διάστημα της εύνοιας
των φαρμάκων που έχουν χορηγηθεί.
Ο ρόλος του ψυχολογικού παράγοντα
Πέρα όμως από την επιρροή των φαρμάκων υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος που μπορεί να εξηγεί το αποτέλεσμα της έρευνας. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Παράσχος «κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης το ζευγάρι έχει υπερβολικό στρες, που σε κάποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια σύλληψης. Σε δεύτερο χρόνο όμως, που έχει φύγει το μεγάλο στρες, μπορεί τελικά να τα καταφέρει. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στο Κέντρο μας φροντίζουμε για την ψυχολογική στήριξη των ζευγαριών που ακολουθούν θεραπείες γονιμότητας σε όλα τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης (διαβάστε περισσότερα).
Αυτό πάντως που είναι σημαντικό να τονίσουμε, σχετικά με το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας, είναι ότι ένα ζευγάρι που επιθυμεί να κάνει παιδί δε θα πρέπει να αφήνει τον χρόνο να περνά μετά από μια αποτυχημένη εξωσωματική, ιδιαίτερα αν είναι άνω των 35 η γυναίκα, με την πεποίθηση ότι ίσως τα καταφέρει φυσιολογικά. Φυσικά και μπορεί να εκμεταλλευτεί το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την επόμενη προσπάθεια. Θα πρέπει όμως να εμπιστεύεται τον γιατρό του, ο οποίος αποφασίζει για τα βήματα που θα ακολουθήσουν, αξιολογώντας τις ιδιαιτερότητες (ηλικία, αιτία υπογονιμότητας, προβλήματα υγείας κ.ά.) του κάθε ζευγαριού ξεχωριστά.
Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242
Πηγή: Independent