Ο ΠΟΥ ενεργοποιεί το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού για τον ιό mpox -Τα συμπτώματα - iefimerida.gr

Ο ΠΟΥ ενεργοποιεί το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού για τον ιό mpox -Τα συμπτώματα

Mpox virus
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό mpox κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Ο συναγερμός έρχεται καθώς έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε παιδιά και ενήλικες σε περισσότερες από 12 χώρες και μια νέα μορφή του ιού εξαπλώνεται.

Ο προσδιορισμός μιας ασθένειας ως «έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία» -το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ- μπορεί να επιταχύνει την έρευνα, τη χρηματοδότηση, τα διεθνή μέτρα και τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της ασθένειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συμπτώματα του ιού mpox

Ο ιός mpox μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής. Συνήθως είναι ήπιος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και σπυριά με πύον στο σώμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα mpox αποτελούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία -έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 500 θάνατοι- και ζήτησαν διεθνή βοήθεια για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί όλους… Το ενδεχόμενο περαιτέρω εξάπλωσης και πέρα από την Αφρική είναι πολύ ανησυχητικό» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής είχε αναφέρει ότι πάνω από το 96% όλων των κρουσμάτων και των θανάτων είναι στο Κονγκό. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 160% και οι θάνατοι κατά 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα και 524 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο mpox αποτελεί κίνδυνο για πολλούς περισσότερους γείτονες στην κεντρική Αφρική και γύρω από αυτήν» δήλωσε ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, Νοτιοαφρικανός ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας έκτακτης ανάγκης του CDC της Αφρικής. Όπως είπε, η νέα παραλλαγή του mpox που εξαπλώνεται από το Κονγκό φαίνεται να έχει ποσοστό θανάτου περίπου 3-4%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ίος ΠΟΥ έκτακτη ανάγκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ