Τα παιδιά, που γεννιούνται μέσω δοτριών ωαρίων ή με παρένθετες μητέρες (διαβάστε περισσότερα), μεγαλώνοντας αναπτύσσουν θετικές σχέσεις με τους γονείς. Αυτό αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Developmental Psychology.
Στην πραγματικότητα το κύριο συμπέρασμα από τη νέα βρετανική μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ήταν ότι δεν εντοπίζονται σημαντικές διαφορές στην ψυχολογική ευημερία των παιδιών που γεννιούνται μέσω δωρεάς σπέρματος ή ωαρίων (διαβάστε περισσότερα) ή μέσω παρένθετης μητέρας και εκείνων που γεννιούνται φυσιολογικά μέχρι την ηλικία των 20 ετών.
Μεταξύ άλλων όμως η έρευνα αποκάλυψε και ποια είναι η καλύτερη ηλικία να μιλήσουν αυτοί οι γονείς στα παιδιά τους για το πώς γεννήθηκαν. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO,εξηγεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με την βοήθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο ίδιος αναφέρει: «Πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα. Και είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι η εν λόγω έρευνα δίνει μια σαφή απάντηση».
Μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν τα παιδιά και οι μητέρες τους
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 65 οικογένειες με παιδιά που γεννήθηκαν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 20 ετών.
Τόσο οι μητέρες όσο και τα παιδιά ερωτήθηκαν και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις σχέσεις τους. Οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με εκείνες 52 οικογενειών παιδιών που είχαν συλληφθεί φυσιολογικά κατά την ίδια περίοδο.
Η προσχολική ηλικία ή η σχολική είναι η καλύτερη για την ενημέρωση του παιδιού σχετικά με τον τρόπο που γεννήθηκε;
Η εν λόγω έρευνα ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με την ηλικία που οι γονείς επέλεγαν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τον τρόπο που γεννήθηκαν. Όπως εξηγεί ο Δρ. Θ. Παράσχος, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας, «τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι οι μητέρες που άρχισαν να λένε στα παιδιά τους για τη βιολογική τους προέλευση στα προσχολικά τους χρόνια είχαν πιο θετικές σχέσεις με τα παιδιά τους κι αυτές οι μητέρες έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Δεν υπήρξαν όμως σημαντικές διαφορές και σε εκείνους που επέλεξαν την ηλικία των 7 για αυτού του είδους την ενημέρωση. Μόλις το 7% των μητέρων που είχαν αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες μέχρι την ηλικία των 7 ετών ανέφεραν προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις, σε σύγκριση με το 22% εκείνων που το είπαν στα παιδιά τους μετά την ηλικία των 7 ετών.
Σε κάθε περίπτωση ο Δρ. Παράσχος σχολιάζοντας συνολικά τα ευρήματα της μελέτης καταλήγει ότι είναι καθησυχαστικό για τους γονείς που, για να αποκτήσουν μωρό μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χρειάζεται να καταφύγουν στη λύση του δότη ή της δότριας ή της παρένθετης μητέρας και έχουν άγχος για το αν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα σύνδεσης με το παιδί τους στο μέλλον.
Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη δωρεά σπέρματος εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104