Την εκτίμηση πως η τωρινή γενιά εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα συνεχίσει να προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον έκανε ο συνιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.
«Η νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις, αλλά τα εμβολιασμένα άτομα πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένα από σοβαρή νόσηση. Αλλά, ακόμα κι αν η παραλλαγή είναι σε θέση να ξεφύγει από τα αντισώματα σε εμβολιασμένους ανθρώπους, πιθανότατα ο άνθρωπος θα εξακολουθεί να προστατεύεται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο κ. Σαχίν στο πρακτορείο Dow Jones.
«Μην πανικοβάλλεστε» πρόσθεσε ο Τουρκογερμανός επιστήμονας, για να συμπληρώσει: «Το πλάνο παραμένει το ίδιο: επιταχύνετε τη χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης».
Υπενθυμίζεται ότι η BioNTech ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29/11) πως άρχισε τη δουλειά πάνω σε ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική μετάλλαξη Ομικρον του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.
Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της BioNTech, που από κοινού με την Pfizer δημιούργησαν το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, προστέθηκαν στις εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει οι παραγωγοί εμβολίων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στη νέα μετάλλαξη. Οι θέσεις τους, που κατά καιρούς είναι αντιφατικές, τροφοδοτούν την αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν στη μετάλλαξη Ομικρον.
Νωρίτερα, στελέχη της Moderna είχαν δηλώσει ότι οι πολλές μεταλλάξεις που συγκεντρώνει η παραλλαγή της Ομικρον υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν νέα εμβόλια, προκαλώντας πτώση στις χρηματαγορές.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ουσιαστική πτώση (στην παρεχόμενη προστασία). Απλώς, δεν ξέρω πόση, γιατί πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα» δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στους «Financial Times».
Την ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με την AstraZeneca, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα παρέχουν προστασία έναντι της νέας παραλλαγής. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές έρευνες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα δώσουν τα δεδομένα που χρειάζονται για τη νέα μετάλλαξη.