Nέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη συνεισφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, παρέχοντας μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία.
Τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού και να προβλέψουν ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από παρενέργειες της θεραπείας. Το δίδυμο των ανακαλύψεων προσφέρει ελπίδα για τις 55.000 Βρετανίδες που διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο, μεταδίδει η Daily Mail. Ένα από τα εργαλεία, που δοκιμάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ανοίγει την πόρτα στην παροχή πιο εξατομικευμένης θεραπείας στους ασθενείς.
Μπορεί να υπολογίσει πόσο πιθανό είναι ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία να παρουσιάσει παρενέργειες, όπως ουλές, πρήξιμο (λεμφοίδημα) και καρδιακή βλάβη από ακτινοβολία, χρόνια αργότερα.
Στους ασθενείς που πιστεύεται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θα μπορούσε να προσφερθεί εναλλακτική θεραπεία ή επιπλέον υποστήριξη.
73% ακριβές το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης
Το εργαλείο, που βρέθηκε να είναι περίπου 73 τοις εκατό ακριβές στο να κάνει προβλέψεις σε βάθος τριετίας δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 6.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Μιλάνο.
Ο σύμβουλος χειρουργός μαστού Δρ. Tim Rattay, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, είπε στον Guardian: «Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς και τους ασθενείς να επιλέξουν επιλογές για θεραπεία με ακτινοβολία και να μειώσει τις παρενέργειες για όλους τους ασθενείς».
Ο Δρ Simon Vincent, διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής στο Breast Cancer Now, είπε ότι το εργαλείο ήταν «συναρπαστικό».
Πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουμε να εξετάσουμε εάν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή όχι σε ιατρικά περιβάλλοντα και ανυπομονούμε να δούμε αποτελέσματα από τη δοκιμή». Ένα άλλο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «Mia» εντόπισε επιτυχώς μικροσκοπικά σημάδια καρκίνου σε 11 γυναίκες, τα οποία παραλείφθηκαν από τους γιατρούς.
Πώς εντοπίστηκε ένας όγκος μόλις 6 χιλιοστών
Το εργαλείο δοκιμάστηκε από το νοσοκομείο NHS Trust Grampian στη Σκωτία. Ανέλυσε 10.000 μαστογραφίες. Όταν οι καρκίνοι βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια μπορεί να είναι εξαιρετικά μικροί και δύσκολο να εντοπιστούν, με πολλούς να παραμένουν αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι. Αλλά πολλοί καρκίνοι μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Ένας από τους 11 ασθενείς των οποίων ο καρκίνος επισημάνθηκε από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης «Mia» ήταν η Barbara. Ο καρκίνος της είχε κρυφτεί όταν μελετήθηκε από τους ακτινολόγους του νοσοκομείου, ανέφερε το BBC.
Ο όγκος των 6 χιλιοστών της Μπάρμπαρα εντοπίστηκε τόσο νωρίς από την τεχνητή νοημοσύνη που χρειάστηκε μόνο πέντε ημέρες ακτινοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης. Επειδή η Μπάρμπαρα δεν είχε παρατηρήσει κανένα σύμπτωμα, ο καρκίνος της μπορεί να μην είχε εντοπιστεί για άλλα τρία χρόνια στο επόμενο ραντεβού της για μαστογραφία. Πάνω από το 90 τοις εκατό των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, με όγκους μικρότερους από 15 χιλιοστά, θα επιβιώσουν από τη νόσο για πέντε χρόνια ή περισσότερο, σύμφωνα με το Cancer Research UK.
Εργαλεία όπως το «Mia» θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνου αναμονής για αποτελέσματα, από δύο εβδομάδες σε μόλις τρεις ημέρες. Το εργαλείο μπορεί ακόμη και να μειώσει τον φόρτο εργασίας καθώς οι γιατροί για τον καρκίνο του μαστού εξετάζουν περίπου 100 σαρώσεις σε μια συνεδρία. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής κάθε ασθενής είχε μια ανθρώπινη εξέταση καθώς και μία από τη «Mi»a. Ωστόσο, ελπίζεται ότι αντί να εξετάζουν δύο ακτινολόγοι κάθε σάρωση, ένας ακτινολόγος θα μπορούσε να αντικατασταθεί από αυτό το εργαλείο.