Ενδοοικογενειακή μετάδοση και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους κάτω των 17 ετών.
Την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα σε εθνικό επίπεδο βελτιώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα, τα στοιχεία αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού σε παιδιά δείχνουν σαφή ανοδική τάση.
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 29% των κρουσμάτων κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους, αριθμός αυξημένος κατά 21%.
«Σήμερα, με τον συστηματικό έλεγχο παιδιών σχολικής ηλικίας, με δύο αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα, καθημερινά περίπου 1 στα 3 κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών» επεσήμανε για το θέμα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων
Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ωστόσο πως «τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων», ενώ εξήγησε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού».
Άλλωστε, η ίδια τόνισε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους μας 12 έως 18 ετών παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που βλέπαμε τον Αύγουστο».
Πώς εξηγείται λοιπόν σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους; Σε πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από τον κύριο Τσιόδρα, φαίνεται η γραμμική συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και του επιδημιολογικού φορτίου.
Με απλά λόγια, όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βλέπουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Βασικός παράγοντας η ενδοοικογενειακή μετάδοση
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα στοιχεία δείχνουν πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι ο πρωταρχικός παράγοντας διάδοσης του ιού στην κοινότητα, κάτι που αποτυπώνεται και σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, να έχουμε επίσης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες 35 με 45 που είναι οι γονείς των παιδιών που πάνε σχολείo.
Όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, «οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και ότι ως γονείς, εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους και συμβάλουν στην διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους αλλά και στην ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς».
Συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης με έξαρση κρουσμάτων
Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, η καθηγήτρια σημείωσε πως «σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Αττική, όπου ξέρουμε ότι 61,2% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο στα παιδιά Δημοτικού όσο και στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου παρέμεινε σταθερά χαμηλός».
Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με περιοχές όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω του 50%, με την επίπτωση των νέων κρουσμάτων να παραμένει σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και να αυξάνεται σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.