Η γύρη των δέντρων μπορεί να μεταφέρει σωματίδια του κορωνοϊού και πιθανώς να συνέβαλε στη μετάδοσή του, ιδιαίτερα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας δημιούργησαν ένα μοντέλο που προσομοιώνει πώς διάφορα αερομεταφερόμενα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Βρήκαν μάλιστα έναν συσχετισμό μεταξύ των ποσοστών κρουσμάτων του SARS-CoV-2 και συγκεντρώσεων γύρης, επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματα άλλης διεθνούς μελέτης τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως διαπίστωσαν αρκεί ένα ελαφρύ αεράκι σε μια τυπική ανοιξιάτικη μέρα για να περάσει η γύρη μέσα από πλήθος που στέκεται σε απόσταση 20 μέτρων από ένα δέντρο σε λιγότερο από ένα λεπτό.
«Εξ όσων γνωρίζουμε είναι η πρώτη φορά που αναπαρίσταται μέσω μοντέλου προσομοίωσης ο τρόπος μεταφοράς μικροσωματιδίων γύρης με ένα ελαφρύ αεράκι, συμβάλλοντας στην αερογενή μετάδοση ιών σε πλήθη σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε ο δρ Δημήτρης Δρικάκης καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και εκ των συντακτών της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Physics of Fluids.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο για να μελετήσουν τον ρόλο που έπαιξαν μικροσκοπικά σωματίδια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Το μοντέλο προσομοίωσε ομάδες περίπου δέκα ατόμων και μεγαλύτερες περίπου 100 και οι ερευνητές υπέθεσαν ότι κάποια μέλη των ομάδων αυτών είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και εξέπνεαν σωματίδιά του. Στη συνέχεια προσομοίωσαν ένα νέφος γύρης περίπου 10.000 κόκκων να περνά μέσα από τις ομάδες με θερμοκρασίες, ταχύτητα ανέμων και συνθήκες υγρασίας μιας «τυπικής ανοιξιάτικης μέρας» στις ΗΠΑ. Χρειάστηκε, όπως διαπίστωσαν, ένα λεπτό για να περάσει το νέφος της γύρης απ’ όλη την ομάδα και κάθε κόκκος της μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες σωματίδια του κορωνοϊού. «Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις ήταν η αναδημιουργία ενός ρεαλιστικού περιβάλλοντος μιας ώριμης ιτιάς. Αυτό περιλάμβανε χιλιάδες φύλλα και σωματίδια γύρης, εκατοντάδες κλαδιά και μια ρεαλιστική συγκέντρωση πλήθους περίπου 100 ατόμων σε απόσταση περίπου 20 μ. από το δέντρο», δήλωσε ο δρ Ταλίμπ Ντμπουκ, διευθυντής έρευνας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας.
Η προσομοίωση δείχνει ότι η γύρη μπορεί να μεταφέρει τον κορωνοϊό μακρύτερα απ’ ό,τι με τον αέρα κι ότι η συνιστώμενη απόσταση των δύο μέτρων ίσως να μην είναι αρκετά σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις γύρης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε περιοχές που εκτιμάται ότι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις γύρης είναι πιθανότερη η υψηλότερη μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού. Κι ελπίζουν να συνεχίσουν κι άλλοι ειδικοί την έρευνα για το πώς τα μικροσωματίδια μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση του SARS-CoV-2 με τη μεταφορά σωματιδίων από άτομο σε άτομο.