Γιατί οι γυναίκες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχουν πιο αυξημένο στρες πριν τη σύλληψη μωρού με εξωσωματική - iefimerida.gr

Γιατί οι γυναίκες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχουν πιο αυξημένο στρες πριν τη σύλληψη μωρού με εξωσωματική

Γιατί οι γυναίκες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχουν πιο αυξημένο στρες πριν τη σύλληψη μωρού με εξωσωματική
Γιατί οι γυναίκες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχουν πιο αυξημένο στρες πριν τη σύλληψη μωρού με εξωσωματική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστό ότι μπορεί να επιβαρύνει ποικιλοτρόπως την υγεία της εγκυμονούσας. Μια νέα μελέτη όμως υποστηρίζει ότι τα επίπεδα άγχους την περίοδο πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να επηρεάσουν την υγεία της εγκυμονούσας, και πιο συγκεκριμένα έναν δείκτη υγείας: τα επίπεδα σακχάρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο Νοσοκομείο Brigham and Women's ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του στρες αμέσως πριν από τη σύλληψη και των επιπέδων γλυκόζης μεταξύ γυναικών που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν με την βοήθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ότι στη μελέτη EARTH που διεξήχθη στο Κέντρο Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης συμμετείχαν 398 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών με μέση ηλικία τα 35 έτη. Οι περισσότερες από αυτές ανήκαν στη λευκή φυλή (83%), ενώ το 64% είχε πανεπιστημιακή μόρφωση. Τριακόσιες από τις γυναίκες συνέλαβαν χρησιμοποιώντας κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) (διαβάστε περισσότερα) ή η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το αυξημένο στρες κατά τη διάρκεια της σύλληψης συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, οι γυναίκες που συνέλαβαν μέσω σπερματέγχυσης είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες και σακχάρου στο αίμα από εκείνες που συνέλαβαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ποια η σημαντικότητα των επιπέδων γλυκόζης;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θ. Παράσχος, το σάκχαρο της εγκύου παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς χρειάζεται να είναι σε φυσιολογικά όρια για την αποφυγή του διαβήτη της εγκυμοσύνης. Επίσης, αποτελεί έναν δείκτη που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί οι γυναίκες που έκαναν σπερματέγχυση είχαν περισσότερο στρες από εκείνες που έκαναν εξωσωματική;

Ο Δρ. Παράσχος δίνει μια πιθανή εξήγηση, τονίζοντας από την εμπειρία του ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα νιώθουν πιο αισιόδοξες για την επίτευξη εγκυμοσύνης όταν ακολουθούν την διαδικασία της εξωσωματικής και λιγότερο όταν κάνουν σπερματέγχυση. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση της σπερματέγχυσης μπορεί να έχουν πριν τη σύλληψη πιο ανεβασμένα επίπεδα στρες για την έκβαση της επίτευξης εγκυμοσύνης.

Η ίδια έρευνα όμως, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο JournaloftheEndocrineSociety, αποκάλυψε κι ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα: ότι το αυξημένο στρες κατά τη διάρκεια της σύλληψης ήταν πιο πιθανό στις γυναίκες υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Γιατί οι πιο μορφωμένες γυναίκες είναι πιο αγχωμένες κατά τις προσπάθειες σύλληψης;

Η μελέτη διαπίστωσε δηλαδή ότι οι γυναίκες υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους πριν από τη σύλληψη μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ως εκ τούτου υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ποια είναι η εξήγηση του Δρ. Παράσχου πάνω σε αυτό;

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι γυναίκες με υψηλό επίπεδο μόρφωσης είναι συνήθως επαγγελματίες με υψηλότερα εισοδήματα και μπορεί να απασχολούνται σε απαιτητικές, χρονοβόρες θέσεις εργασίας. Συχνά έχουν υψηλά ιστάμενες θέσεις και είναι πιο δύσκολο να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις στον χώρο εργασίας με την προσωπική τους ζωή. Τονίζει μάλιστα πως κι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα εργασιακού άγχους. Επίσης, τονίζει ότι οι γυναίκες αυτής της ομάδας, καθώς είναι συνήθως γυναίκες αφοσιωμένες στην καριέρα τους, είναι συνήθως μεγαλύτερες σε ηλικία και το γεγονός μάλιστα ότι το βιολογικό ρολόι της γονιμότητας χτυπάει εκκωφαντικά ενισχύει το στρες τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο Δρ. Παράσχος τονίζει ότι οι συσχετίσεις της έρευνας δεν είναι απόλυτα δεδομένες, καθώς η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε μια ομάδα κυρίως λευκών γυναικών υψηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που χρειάζονται υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να τεκνοποιήσουν. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός συστήνει στις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να στοχεύσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες πριν την σύλληψη μέσω ποικίλων στρατηγικών, όπως το να είναι πιο δραστήριες, να αποφεύγουν το αλκοόλ και το κάπνισμα, να τρώνε υγιεινά και να αποφεύγουν την κοινωνική απομόνωση.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση εδώ:

 W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ