Ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, εγκαινιάζει ουσιαστικά τις δράσεις του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών και της Grecotel.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτού του συνεδρίου θα είναι ο Κρητικός Τρόπος Ζωής, που έχει και έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως ο πιο υγιεινός. Το συνέδριο προσδιορίστηκε χρονικά στο τέλος της κλασσικής τουριστικής περιόδου για να σηματοδοτήσει παράλληλα την έναρξη της προσπάθειας για την επιμήκυνση της σαιζόν και θα φιλοξενηθεί στο Cretaβ Palace Grecotel Luxury Beach Resort.
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα για πέντε μέρες στην Κρήτη και ξεναγήθηκαν από την Grecotel γνωρίζοντας όλη τη διαδρομή της κρητικής διατροφής από τον πρωτογενή τομέα έως το πιάτο του φιλοξενούμενου στα ξενοδοχεία.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στα ξενοδοχεία Amirandes Grecotel Boutique Resort και Creta Palace Grecotel Luxury Beach Resort, οι επίτιμοι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτοί της Κνωσσού και της Ελεύθερνας, μονάδες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, είδαν, άκουσαν, γεύτηκαν και βίωσαν μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες του Κρητικού Τρόπου Ζωής μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκαναν η Παλιά πόλη του Ρεθύμνου την οποία περιηγήθηκαν, καθώς και η μοναδική εμπειρία που είχαν στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο και το Δείπνο Χριστιανικής νηστείας που τους προσφέρθηκε εκεί. Ενθουσιασμένοι έμειναν από τη συμμετοχή τους στη δράση του συλλόγου γυναικών «Εργάνη» όπου ενημερώθηκαν για παραδοσιακά έθιμα του τόπου μας, έφτιαξαν «ξόμπλια» για το κουλούρι του γάμου και απόλαυσαν μοναδικά κρητικά παραδοσιακά εδέσματα.
Παράλληλα, συμμετείχαν σε προγραμματισμένες συζητήσεις μεταξύ ειδικών ανταλλάσσοντας πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα που θα χαράξουν την μετέπειτα πορεία του Κέντρου.
Επιγραμματικά θα περιλαμβάνουν:
1. Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Προγράμματα πιστοποίησης, συνέδρια τελευταίας τεχνολογίας, εκθέσεις, διαμονή και βιωματικές εμπειρίες για opinion leaders, φιλοξενούμενους υψηλού επιπέδου αλλά και εκπαιδευόμενους, καθώς και επικεφαλής στους τομείς της Υγείας, της Γαστρονομίας, του Τουρισμού και της Γεωργίας.
2. Ευεξία/Ιατρικός Τουρισμός: Υπηρεσίες Ευεξίας/Τρόπου Ζωής & Εξατομικευμένης Ιατρικής για πελάτες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους. Αυτοί οι επιλεγμένοι πελάτες θα λάβουν εξειδικευμένες εξατομικευμένες προληπτικές/ιατρικές υπηρεσίες που θα επωφελούνται από ειδικευμένους γιατρούς, διατροφολόγους, αθλητικούς προπονητές και φυσιοθεραπευτές, καθώς και επαγγελματίες ενσυνειδητότητας, ενώ ασκούν την παραδοσιακή κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής πρακτικά σε ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό περιβάλλον που θα υποστηρίξει θετικά αλλαγή.
3. Farm Store (Φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα): Για ανάδειξη παραδοσιακών κρητικών/ελληνικών προϊόντων.
4. Οινοποιείο, Κελάρια Οίνου και Κέντρο Εκπαίδευσης Οίνου.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αριστείας έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, διατηρεί επίσημη ακαδημαϊκή σχέση με το διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακό Ίδρυμα των Η.Π.Α. Harvard, όπως και με άλλα επιστημονικά ιδρύματα παγκοσμίως, ενώ εκλεκτά μέλη της οικουμενικής επιστημονικής κοινότητας και διεθνείς προσωπικότητες στελεχώνουν το Κέντρο ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής (Advisory Board).
Ανάμεσά τους τους οι κ.κ. Frank Hu, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard,, τ. Δρ. Frank Hu, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard, Greg Drescher, Ινστιτούτο Γαστρονομίας Αμερικής Culinary Institute of America CIA, Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός -τομέας της επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας, Miguel Angel Martinez Πανεπιστήμιο Navarra καθηγητής - έδρα προληπτικής ιατρικής, Mercedes Sotos-Prieto Πανεπιστήμιο Μαδρίτης β. καθηγητής - έδρα προληπτικής ιατρικής, Ken Toong Εκτελεστικός Διευθυντής Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης -U-Mass Dining κ.ά.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου ανήκει στον επιφανή επιστήμονα Στέφανο Κάλη, καθηγητή στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, Έλληνα τρίτης γενιάς της Αμερικής και αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο και ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα».
Η υλοποίηση του οράματος αυτού πραγματοποιείται με την υποστήριξη της του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη - Grecotel, καθώς αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στον Τουρισμό υψηλού επιπέδου, αλλά και τον πρωτοπόρο στην Ελλάδα στην επιτυχημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα λόγω της μεγάλης αγάπης του ιδρυτή του για τη μητέρα γη. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μιας και ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης γέννημα-θρέμμα της κρητικής γης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία προωθώντας το κρητικό λάδι, δημιούργησε την πρότυπη βιολογική παραδοσιακή φάρμα της Grecotel στο Ρέθυμνο, που έγινε ο φύλακας άγγελος ποικιλιών που κινδυνεύουν να χαθούν στο διάβα του χρόνου και η μήτρα προϊόντων AgrecoFarms που κάνουν το γύρο του κόσμου, αντάξιοι πρεσβευτές του πραγματικού πλούτου της Κρήτης και της Ελλάδας.