«Ο πυρήνας αντιμετώπισης της νόσου του κορωνοϊού είναι η χλωροκίνη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Λίγη ώρα αργότερα μετά τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπ. Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Γώγος τόνισε ότι η χορήγηση της χλωροκίνης θα γίνεται σε υγειονομικούς αλλά και εξωτερικούς ασθενείς με αυστηρά κριτήρια, οι οποίοι θα καταγράφονται στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στην Ελλάδα.
«Ο συνδυασμός των φαρμάκων που δίνεται αυτή τη στιγμή στηρίζεται κατά βάση στην χλωροκίνη. Αυτό είναι το φάρμακο το δραστικό. Καλή είναι και η δική μας εμπειρία. Στους 45 ασθενείς που νοσηλεύσαμε στην Πάτρα είχαμε καλά αποτελέσματα αλλά αυτό πρέπει να τεκμηριωθεί από σαφείς μελέτες» είπε ο κ. Γώγος.
Μιλώντας πιο εξειδικευμένα είπε ότι οι υγειονομικοί θα μπορούν να λάβουν εθελοντικά την χλωροκίνη σε μία μικρή σταθερή δόση πριν νοσήσουν ή αφού εκτεθούν στον ιό να πάρουν μία μεγαλύτερη δόση. «Αυτά θα γίνουν μέσα από κλινική μελέτη πάλι όποιος γιατρός θέλει θα πάρει εθελοντικά με καταγραφή όλων όσων συμμετέχουν», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Επεσήμανε δε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση και ιδιαίτερα την χλωροκίνη που έχει σοβαρή τοξικότητα.
«Είναι παρά πολύ επικίνδυνο να παίρνουμε φάρμακο χωρίς βασικές εξετάσεις και χωρίς παρακολούθηση. Η χλωροκίνη κάνει σοβαρή καρδιοτοξικότητα και σοβαρή μόλυνση εφόσον έχεις έλλειψη ενός ενζήμου. Μην τολμήσει κανείς να πάρει τέτοια φάρμακα χωρίς την οδηγία γιατρού», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας.