Η υστεροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης της κοιλότητας της μήτρας της γυναίκας.
Πολλές γυναίκες, όταν ενημερώνονται ότι χρειάζεται να γίνει υστεροσκόπηση για διαγνωστικούς λόγους για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων ή πριν την εξωσωματική, έχουν πολλές απορίες για τη διαδικασία ή και κατά πόσο η εξέταση είναι απαραίτητη. Ο δρ Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, δίνει όλες τις απαντήσεις.
Πώς ακριβώς γίνεται η υστεροσκόπηση;
Η διαδικασία πραγματοποιείται με ένα ευέλικτο υστεροσκόπιο, αφού χορηγηθεί ένα ελαφρύ αναλγητικό, όπως ένα μη πτεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και το μικρο-υστεροσκόπιο διαμέτρου 2-3 χιλιοστών εισάγεται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Αυτό επιτρέπει την πλήρη οπτικοποίηση της κοιλότητας της μήτρας για τη διάγνωση πιθανών γυναικολογικών ευρημάτων. Με το υστεροσκόπιο, επομένως, o γυναικολόγος βλέπει σε οθόνη έχοντας μια ακριβή και αξιόπιστη εικόνα για κάθε λεπτομέρεια στο εσωτερικό της μήτρας.
Χρησιμοποιείται μόνο διαγνωστικά;
Η επιφάνεια της μήτρας εξετάζεται, καθώς αναζητούνται τυχόν ανωμαλίες, όπως ινομυώματα ή πολύποδες. Αν βρεθούν ανωμαλίες, μπορούν να θεραπευθούν εύκολα κατά τη διάρκεια μιας υστεροσκοπικής διαδικασίας, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας στο νοσοκομείο, όπως συνέβαινε παλαιότερα στην περίπτωση γυναικολογικών επεμβάσεων.
Επομένως, η υστεροσκόπηση διακρίνεται στη διαγνωστική υστεροσκόπηση και στην επεμβατική υστεροσκόπηση. Ο γυναικολόγος με τη διαγνωστική υστεροσκόπηση ελέγχει το εσωτερικό της μήτρας για πιθανά προβλήματα. Η υστεροσκόπηση σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται για διαγνωστικούς λόγους, προκειμένου να γίνει καλύτερη απεικόνιση του εσωτερικού της μήτρας και των πιθανών ευρημάτων. Η επεμβατική υστεροσκόπηση εφαρμόζεται για την αφαίρεση καλοήθη όγκων όπως πολύποδες, ινομυώματα ενδομήτριου ή εστίες ενδομητρίωσης.
Σε ποιες περιπτώσεις συνήθως συνιστάται η υστεροσκόπηση διαγνωστικά ή επεμβατικά;
Πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές για τη διάγνωση και τη θεραπεία της αιμορραγίας της μήτρας ή της βαριάς έμμηνου ρύσεως. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να προκληθούν όχι μόνο λόγω ορμονικής ανισορροπίας, αλλά επίσης εξαιτίας καλοηθών αναπτύξεων, όπως οι καλοήθεις όγκοι - ινομυώματα ή πολύποδες μήτρας.
Άλλες καταστάσεις που μπορεί να διαγνωσθούν ή να θεραπευθούν με την υστεροσκόπηση είναι η υπογονιμότητα που προκαλείται από αποφράξεις ή συμφύσεις κοντά στα ανοίγματα των σαλπίγγων, καθώς και άλλες διαταραχές όπως η μη φυσιολογικά επώδυνη έμμηνος ρύση, η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία, η μη τακτική ή ασυνήθιστα ελαφριά έμμηνος ρύση, ανωμαλίες της μήτρας, όπως το διάφραγμα, οι καθ’ έξιν αποβολές, ο πυελικός πόνος και η αφαίρεση ενδομήτριων συσκευών όπως το αντισυλληπτικό σπείραμα (IUDs).
Γιατί συνιστάται ως εξέταση στις γυναίκες με υπογονιμότητα ή και πριν μια εξωσωματική;
Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τη μορφολογία και το μέγεθος της κοιλότητας της μήτρας, καθώς επίσης και για την ποιότητα του ενδομήτριου, του χώρου εμφύτευσης του εμβρύου και φιλοξενίας του κυήματος. Μπορούμε, επίσης, να παρατηρήσουμε τις σάλπιγγες και τον αυλό του τραχήλου και να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη ευρημάτων (πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, ουλές) που μπορεί να εμποδίζουν την εμφύτευση εμβρύου κατά την εμβρυομεταφορά (διαβάστε περισσότερα) και στοιχείων φλεγμονής που συμβάλλουν στη μειωμένη λειτουργικότητα του ενδομήτριου και κατά συνέπεια στη μειωμένη γονιμότητα. Ο λόγος, επομένως, για τον οποίο συνιστάται η υστεροσκόπηση πριν από μια εξωσωματική είναι για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε εντοπίσει και αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα που μπορεί να μειώσουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής, αφού επιδιώκουμε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο «καθαρό» και φιλικό για εμβρυομεταφορά. Για να σας το πω με απλά λόγια, αν μια υστεροσκόπηση ανιχνεύσει ένα ινομύωμα στη μήτρα ή πολύποδα που μπορεί να δυσκολέψει την εμφύτευση του εμβρύου κατά την εξωσωματική, αποφασίζουμε να γίνει αφαίρεση και προχωράμε στη διαδικασία της εξωσωματικής (διαβάστε περισσότερα).
Είναι επώδυνη η διαγνωστική υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και πραγματοποιείται χωρίς τομές μέσα σε λίγα λεπτά. Ορισμένες γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα ή αισθάνονται ήπια ενόχληση κατά την εξέταση, αλλά για άλλες ο πόνος μπορεί να είναι έντονος. Είναι ανάλογα με την ευαισθησία κάθε γυναίκας στον πόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνήθως δίνεται ελαφριά αναισθησία (μέθη) για να αισθάνεται άνετα η γυναίκα. Ο πόνος μετά την υστεροσκόπηση είναι αμελητέος και η ασθενής επιστρέφει στη φυσιολογική της δραστηριότητα την ίδια ημέρα.
Μπορεί να οδηγήσει η γυναίκα μετά από υστεροσκόπηση;
Μπορεί να οδηγήσει μόνη της εάν δεν χρησιμοποιήθηκε αναισθητικό ή μόνο τοπικό αναισθητικό. Εάν της χορηγηθεί γενική αναισθησία, δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσει για τουλάχιστον 24 ώρες, οπότε θα πρέπει να κανονίσει να τη μεταφέρει κάποιος στο σπίτι της.
Υπάρχει πόνος ή αιμορραγία μετά από μια υστεροσκόπηση;
Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, την επομένη της υστεροσκόπησης. Ορισμένες γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους αργότερα την ίδια ημέρα.
Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από επεμβατική υστεροσκόπηση, η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει κράμπες που μοιάζουν με τον πόνο της περιόδου - αυτό θα περάσει σε λίγες ημέρες και μπορεί στο μεταξύ να πάρει κοινά παυσίπονα όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαΐνη. Μπορεί, επίσης, να έχει κηλίδες αίματος ή ελαφριά αιμορραγία -αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα ή περισσότερο- και συστήνουμε να χρησιμοποιεί σερβιέτες αντί για ταμπόν μέχρι την επόμενη περίοδό της, για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας.
Το αίμα μετά την επεμβατική υστεροσκόπηση από πού προέρχεται, αφού δεν είναι περίοδος;
Η μετεγχειρητική αιμορραγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα χειρισμών ή επεμβάσεων στην ενδομήτρια κοιλότητα όταν έχει αφαιρεθεί κάποιος όγκος.
Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές λόγω μιας υστεροσκόπησης;
Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και μπορεί να προκληθούν όταν ο γιατρός δεν έχει μεγάλη εμπειρία στους εγχειρητικούς χειρισμούς και στην είσοδο εργαλείων, αλλά και από τα υλικά διαστολής της ενδομήτριας κοιλότητας που χρησιμοποιούνται. Ο τραυματισμός του τραχήλου και η διάτρηση της μήτρας είναι οι πιο συχνές επιπλοκές και συμβαίνουν συνήθως κατά την τυφλή είσοδο του υστεροσκοπίου στην ενδομήτρια κοιλότητα. Αντίθετα, στο EmBIO η εισαγωγή του υστεροσκοπίου γίνεται υπό παρακολούθηση κάμερας. Έτσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Φλεγμονή είναι δυνατόν να εμφανιστεί εάν δεν τηρούνται σχολαστικά οι αρχές της ασηψίας.
Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα πρέπει να θυμάται ότι η υστεροσκόπηση είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για τη διάγνωση και αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων και προβλημάτων υπογονιμότητας.
Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την υστεροσκόπηση εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 677410