Γιατί πλέον γεννιούνται περισσότερα μωρά το καλοκαίρι -H Deutsche Welle εξηγεί - iefimerida.gr

Γιατί πλέον γεννιούνται περισσότερα μωρά το καλοκαίρι -H Deutsche Welle εξηγεί

μωρό σε πόδια γονιού
Περισσότερα μωρά γεννιούνται πλέον το καλοκαίρι © Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο παρελθόν οι περισσότερες γεννήσεις σημειώνονταν την άνοιξη, ενώ πλέον γεννιούνται περισσότερα μωρά το καλοκαίρι, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Η μόδα πλέον στις γεννήσεις είναι καλοκαίρι – τουλάχιστον στη Γερμανία όπου τα περισσότερα μωρά έρχονται στον κόσμο κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Σε τι οφείλεται όμως αυτή η ιδιαίτερη "υψηλή σεζόν" του καλοκαιριού; Η απάντηση φυσικά δεν είναι απλή...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τάση προς τα «θερινά μωρά» υπάρχει εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες. Στο παρελθόν οι περισσότερες γεννήσεις σημειώνονταν αρχές του έτους. Έχει αλλάξει η σεξουαλικότητα μίας ολόκληρης κοινωνίας; Ή μήπως είναι υπεύθυνες οι περιβαλλοντικές επιρροές; Και στην περίπτωση αυτή οι ερευνητές προβληματίζονται. Το 2019 ο μήνας με το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων ήταν ο Ιούλιος: Κατά μέσο όρο, περίπου 20% περισσότερες την ημέρα ήταν οι γεννήσεις τότε, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Και σε αριθμούς: τον Ιούλιο γεννιόντουσαν κατά μέσο όρο 2.344 μωρά τη μέρα, ενώ το Δεκέμβριο 1.935.

Η κατανομή των γεννήσεων όμως ήταν αρκετά διαφορετική μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τότε ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος ήταν οι ισχυρότεροι μήνες. Το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα παιδιά γεννιούνταν την άνοιξη εξηγείται από ορισμένους εμπειρογνώμονες από το γεγονός ότι η κοινωνία επηρεαζόταν περισσότερο από τη γεωργία και την περίοδο της συγκομιδής. Αυτής της άποψης είναι και ο Σεμπάστιαν Κλίζενερ από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πληθυσμιακών Μελετών. Εάν το καλοκαίρι μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι η συγκομιδή θα ήταν καλή, θα μπορούσε ενδεχομένως η οικογένεια να αντέξει ένα ακόμη παιδί, το οποίο εν προκειμένω θα γεννιόταν εννέα μήνες αργότερα – δηλαδή την άνοιξη.

Το προγαμιαίο σεξ ήταν επίσης ταμπού. Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος προγραμματισμός γινόταν συνήθως μετά το γάμο. Και οι περισσότεροι γάμοι γίνονταν το καλοκαίρι. Η αλλαγή από την άνοιξη σε μέσα καλοκαιριού άρχισε επίσης στη Γερμανία σε μια εποχή που η παράδοση αμφισβητήθηκε και η σεξουαλικότητα έπαψε να είναι ταμπού. Το χάπι κυκλοφόρησε στην αγορά τη δεκαετία του 1960 και η πρόσβαση σε άλλες μεθόδους αντισύλληψης έγινε επίσης ευκολότερη, όπως εξηγεί ο Τζόσουα Γουάιλντ από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, δύο γειτονικές χώρες -με πολύ παρόμοιο κλίμα- άλλαξαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ο λόγος για την πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Ενώ η μετάβαση της «υψηλής σεζόν» στις γεννήσεις στη Δυτική Γερμανία έγινε κατά τη δεκαετία του 1980, στην ανατολική Γερμανία αυτό συνέβη μία δεκαετία αργότερα, μετά δηλαδή από την πτώση του Τείχους.

Σε κάθε περίπτωση, ο μήνας γέννησης φαίνεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου. Σύμφωνα με μια μελέτη Νορβηγών επιστημόνων, τα μικρότερα παιδιά τείνουν να δυσκολεύονται περισσότερο στην τάξη – κάτι που φυσικά εξαρτάται από την ηλικία τους κατά την εισαγωγή τους στο σχολείο. Μάλιστα, μια άλλη μελέτη επικεντρώνεται στη συνάφεια ανάμεσα στο μήνα γέννησης και στο προσδόκιμου ζωής: Σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά του φθινοπώρου ζουν λίγο περισσότερο κατά μέσο όρο από τα παιδιά της άνοιξης…

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μωρά γέννηση καλοκαίρι Deutshe Welle
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ