Κατά την ολοκλήρωση της πρώτης εκ των δυο ημερών εργασιών των υπουργών υγείας των χωρών της G20, στην Αιώνια Πόλη, ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα αναφέρθηκε στο κύριο βήμα, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσει στην καθοριστική αποδυνάμωση της πανδημίας.
Η συνάντηση των υπουργών υγείας της G20 θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια υγεία και τις συνέπειές της, στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
«Το Σύμφωνο της Ρώμης θα εγγυηθεί την προμήθεια εμβολίων στις ασθενέστερες χώρες. Ο στόχος είναι να μπορέσει να σταλεί, από την συνάντηση αυτή, ένα ενισχυμένο μήνυμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και ισοτιμίας, με την πεποίθηση ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω», τόνισε ο Σπεράντσα.
To Σύμφωνο που επεξεργάζεται η G20
Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας της κυβέρνησης Ντράγκι «μέχρι σήμερα υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων χωρών» και για τον λόγο αυτό «το Σύμφωνο που επεξεργάζεται το G20 επιθυμεί να θέσει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων το εμβόλιο θα αποτελεί δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο ολίγων»,
«Πιστεύω ότι πρόκειται για πρόκληση την οποία συμμερίζονται όλες οι χώρες οι οποίες σήμερα είναι παρούσες στην Ρώμη», ολοκλήρωσε ο Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Στην G20 και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Σ. Κυριακίδου
Στη Ρώμη μετέβη όμως το Σαββατοκύριακο και η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων για να συμμετάσχει σε συνάντηση υπουργών Υγείας που διοργανώθηκε από την ιταλική Προεδρία της G20.
«Το κύριο μάθημα που αντλήθηκε από την κρίση του COVID-19 είναι ο κρίσιμος ρόλος της παγκόσμιας συνεργασίας και των συντονισμένων δράσεων», επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.