Προκαλούν τα φάρμακα απώλειας βάρους αύξηση της γονιμότητας; - iefimerida.gr

Προκαλούν τα φάρμακα απώλειας βάρους αύξηση της γονιμότητας;

Προκαλούν τα φάρμακα απώλειας βάρους αύξηση της γονιμότητας;
Προκαλούν τα φάρμακα απώλειας βάρους αύξηση της γονιμότητας;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από το FDA για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, ενώ το Wegovy - ένα άλλο δημοφιλές φάρμακο απώλειας βάρους - προορίζεται ειδικά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Διασημότητες, συμπεριλαμβανομένης της Oprah Winfrey, έχουν διαλαλήσει τα αποτελέσματα του φαρμάκου, υποστηρίζοντας τα γρήγορα αποτελέσματα απώλειας βάρους παρά τις όποιες παρενέργειές του. Αυτά τα δημοφιλή φάρμακα απώλειας βάρους περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, η οποία επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τον κορεσμό κι ως εκ τούτου μέσω αυτού του μηχανισμού οδηγούν σε απώλεια βάρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλα αυτά μια νέα συσχέτιση φαίνεται ότι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Tον τελευταίο καιρό ένας αριθμός γυναικών έχουν αναρτήσει προσωπικές ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνοντας ότι μετά τη θεραπεία με συγκεκριμένο φάρμακο για την απώλεια βάρους διαπίστωσαν αύξηση της γονιμότητάς τους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι έμειναν έγκυες, ενώ έπαιρναν φάρμακα απώλειας βάρους, λέγοντας το φάρμακο Ozempic, υποστηρίζοντας ότι πιθανόν αυτό μπορεί να διευκόλυνε την επίτευξη εγκυμοσύνης. Στο TikTok, υπήρξε μια εισροή μητέρων «Ozempic Baby» -έναν ιστότοπο με περιεχόμενο μαρτυρίες γυναικών που επιβεβαιώνουν ότι απέκτησαν μωρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το Ozempic. Κατά πόσο όμως ισχύει επιστημονικά αυτή η συσχέτιση; Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, για περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με αυτό.

Επηρεάζει όντως θετικά το φάρμακο τη γονιμότητα;

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι γιατροί έχουν δηλώσει ότι έχουν δει όλο και περισσότερες γυναίκες στις οποίες έχει χορηγηθεί το φάρμακο να βιώνουν αύξηση της γονιμότητας. Κατά την γνώμη μου όμως η συσχέτιση είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας και διευκρινήσεων.

Ποια είναι η πιθανή εξήγηση;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η δραστική του φαρμάκου είναι αυτή που επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα των γυναικών. Μπορώ να δώσω όμως μια εμπειρική εξήγηση για το πώς μπορεί να έχει λειτουργήσει όλο αυτό με βάση δεδομένα που ήδη εμείς οι ειδικοί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γνωρίζουμε. Η πληροφορία που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι το αυξημένο βάρος επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας. Γυναίκες υπέρβαρες ή παχύσαρκες είναι πιθανό να έχουν διαταραχές περιόδου και να επηρεάσει την ωορρηξία τους, οδηγώντας σε υπογονιμότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή στο συσσωρευμένο λίπος στο σώμα αυτών των γυναικών συγκεντρώνονται σε πιο αυξημένα επίπεδα ορμόνες που μπορεί να επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία που απαιτείται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το αναπαραγωγικό της σύστημα. Χάνοντας αυτές οι γυναίκες βάρος, συνήθως παρατηρείται βελτίωση της γονιμότητάς τους, επειδή το ορμονικό σύστημα ισορροπεί καλύτερα. Έτσι, ακόμα κι αν πρόκειται για απώλεια βάρους 5, 10 κιλών, αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά το ορμονικό σύστημα διευκολύνοντας την ομαλή λειτουργία των ωοθηκών και την ωορρηξία, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή μια σύλληψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι η παγίδα αυτής της είδησης;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, τα θέματα της υπογονιμότητας είναι σύνθετα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε τέτοιου είδους δημοσιεύσεις για την αντιμετώπισή τους. Σε καμία περίπτωση μια γυναίκα με προβλήματα υπογονιμότητας δεν πρέπει να βασιστεί στην συγκεκριμένη παρατήρηση (γιατί για παρατήρηση πρόκειται), ελπίζοντας ότι θα μείνει έγκυος. Θα πρέπει να συνεχίζει να συνεργάζεται με τον ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη διάγνωση και θεραπεία των αιτιών της υπογονιμότητάς της με οχευμένο πλάνο αντιμετώπισης χωρίς να χάνει χρόνο, εφόσον επιθυμεί να γίνει μητέρα ούτε να αναβάλει τη διαδικασία της εξωσωματικής, εφόσον γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Υπάρχουν πάρα πολλά παθολογικά αίτια που σχετίζονται με την υπογονιμότητα και σε κάθε περίπτωση ο ειδικός στην εξωσωματική είναι ο μόνος αρμόδιος για να τα χειριστεί (διαβάστε περισσότερα).

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

 Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την υπογονιμότητα εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 677410

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ