Νέα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος απέδειξαν οριστικά τη σχέση μεταξύ της ρύπανσης και του καρκίνου.
Έχοντας εξετάσει την υπάρχουσα ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις των ρύπων και των μολύνσεων σε ορισμένους καρκίνους, ο Οργανισμός συμπεραίνει τώρα ότι περίπου 3 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο προκαλούνται από τη ρύπανση στις πόλεις και τους χώρους εργασίας μας, επισημαίνει η Brussells Times.
«Να νικήσουμε τον καρκίνο- ο ρόλος του περιβάλλοντος της Ευρώπης»
Η νέα έκθεση, με τίτλο «Να νικήσουμε τον καρκίνο- ο ρόλος του περιβάλλοντος της Ευρώπης», αναφέρει ότι «οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι καρκίνου» μπορούν να ξεπεραστούν εξαλείφοντας τη ρύπανση από τις ευρωπαϊκές πόλεις και αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας.
Μερικοί καθημερινοί ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, το ραδόνιο, την υπεριώδη ακτινοβολία, τον καπνό του τσιγάρου και άλλες ουσίες.
«Με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καρκίνος βαραίνει πολύ την κοινωνία μας», δήλωσε ο
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). «Το οικονομικό κόστος είναι επίσης τεράστιο, που υπολογίζεται σε περίπου 178 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο το 2018».
Η καταπολέμηση του καρκίνου εξετάζεται τώρα όλο και περισσότερο υπό το πρίσμα των προσπαθειών της Ευρώπης να γίνει πράσινη. Το «σχέδιο για τον καρκίνο της Ευρώπης» της ΕΕ, εκτός από την αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου και της ανίχνευσης καρκίνων, στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών και προληπτικών καρκίνων. Έως και το 40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν, λέει.
Ένα πιο υγιές περιβάλλον για μια πιο υγιή κοινωνία
Η ΕΕ θα εργαστεί για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού σε μόλις 5% του πληθυσμού της ΕΕ έως το 2040, τη μείωση της επιβλαβούς πρόσληψης αλκοόλ κατά 10% έως το 2025, τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και τη βελτίωση της παιδείας για την υγεία και τον υγιεινότερο τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με περίπου το 1% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη και το 2% όλων των θανάτων από καρκίνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 9% περίπου των θανάτων. Έρευνα που αναφέρεται στην έκθεση συνδέει τη μακροχρόνια έκθεση σε σωματίδια, έναν σημαντικό ρύπο, με λευχαιμία σε ενήλικες και παιδιά.
Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, ακόμη και σε όσους δεν καπνίζουν, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου έως και 16%. Το 31% των Ευρωπαίων αναπνέει τον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο τους, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε δημόσιους χώρους.
Η έρευνα αναφέρει άλλους παράγοντες κινδύνου όπως μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, ακρυλαμίδιο, φυτοφάρμακα, δισφαινόλες, PFAS και έκθεση στον αμίαντο ως κύριες αιτίες καρκίνου. Χώρες όπως αυτές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων έχουν υψηλότερα επίπεδα ρύπων από εκείνα της Δυτικής Ευρώπης.
«Μπορούμε να δράσουμε τώρα»
Η έκθεση του ΕΟΠ υπογραμμίζει ότι πάρα πολλές περιπτώσεις καρκίνου έχουν μια υποκείμενη περιβαλλοντική αιτία», εξηγεί ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία. «Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να δράσουμε τώρα για να μειώσουμε τη ρύπανση και να αποτρέψουμε τους θανάτους».
Ο επίτροπος λέει ότι ο στόχος μηδενικών εκπομπών ρύπων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη της μείωσης του καρκίνου που χρειάζεται η Ευρώπη. «Ό,τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον είναι καλύτερο και για εμάς».
Η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα για ορισμένες από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπων που προκαλούν καρκίνο. Η οδηγία για τις Δεσμεύσεις για τη Μείωση των Εκπομπών για κάθε κράτος μέλος και οι οδηγίες για την ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος θέτουν νέα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, τα οποία επί του παρόντος αναθεωρούνται για να διασφαλίσουν συνεπείς μειώσεις στα παραπάνω επικίνδυνα σωματίδια.
Άλλες οδηγίες της ΕΕ ήδη απαγορεύουν ορισμένες καρκινικές χημικές ουσίες και προβλέπουν κανόνες για την παρακολούθηση της έκθεσης του ανθρώπου στο ραδιενεργό αέριο ραδόνιο.
«Η μείωση της ρύπανσης μέσω του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση και της στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων… θα συνέβαλλε πολύ στη μείωση του αριθμού των καρκίνων και των θανάτων. Θα ήταν μια αποτελεσματική επένδυση για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών», κατέληξε ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΠ.