Η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου ενέκρινε τις τελικές της προτάσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Έκκληση για δράση ξανά
Με επιμονή οι ευρωβουλευτές της συγκεκριμένης επιτροπής πιέζουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να πάρουν γενναίες αποφάσεις σχετικά με την καταπολέμηση οτου καρκίνου.
Στην έκθεση που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 29 ψήφους υπέρ, μία κατά και 4 αποχές, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου είναι ένα πρώτο βήμα προς μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Η συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αντιμετώπιση άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.
Διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη
Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν και ενέκριναν κάποιες βασικές συστάσεις. Διατυπώθηκε η ανάγκη της διευκόλυνσης της πρόσβασης στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Η λογική της μεγαλύτερης κινητικότητας, η άρση συνοριακών περιορισμών για την κάλυψη υεγιονομικών αναγκών είναι μια τάση που διαπερνά την ευρωπαϊκη πολιτική στον τομέα της Υγείας αλλα συναντά δυσκολίες. Οι ευρωβουλευτές βλέπουν στο σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου και μια πιλοτική διαδικασία για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα συστήματα υγείας των κρατών μελών σε μια Ένωση της Υγείας.
Ειδικά για τις κλινικές δοκιμές για καρκινοπαθείς και τη διασφάλιση ίσης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες κατά του καρκίνου, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν αποφαισιστικά βήματα.
Η πανδημία διδάσκει
Η πανδημία επιτάχυνε τη συζήτηση για τη στρατηγική μιας Ένωσης τη Υγείας, μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην Υγεία. Η κοινή προμήθεια εμβολίων και σκευασμάτων κατα της COVID-19, έδειξε ότι πρκύπτουν και οικονομικά οφέλη μέσα από αυτήν την κατεύθυνση. Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η επέκταση της χρήσης κοινών διαδικασιών προμήθειας, η διαχείριση των ελλείψεων σε αντικαρκινικά φάρμακα, απο κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια αντιμετωπίσης του καρκίνου στην ΕΕ.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την άνιση πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπάρτος Αργουκόβιτς (ΕΛΚ, Πολωνία) δήλωσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραμείνει η άνιση πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία. Μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού σε μια χώρα δεν θα πρέπει να έχει 25% λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσει από μια γυναίκα με τον ίδιο τύπο καρκίνου σε μια άλλη χώρα. Εάν μπορέσουμε να συγχρηματοδοτήσουμε την κατασκευή γεφυρών, δρόμων και μουσείων μαζί, ως Ένωση, τότε σίγουρα μπορούμε να αρχίσουμε να πολεμάμε μαζί και τον μεγαλύτερο ''δολοφόνο'' της εποχής μας, τον καρκίνο. Αν δουλέψουμε μαζί, αν συγκεντρώσουμε τους πόρους μας, μπορούμε πραγματικά να νικήσουμε τον καρκίνο!».
«Αλληλεγγύη και βιώσιμη συνεργασία»
Η εισηγήτρια της έκθεσης, Βερονίκ Τριγέ- Λενουάρ (Renew, Γαλλία) ανέφερε τα εξής: «Ο κύριος μοχλός δράσης μας βασίζεται στη φιλόδοξη, πολυεπιστημονική, ανεξάρτητη, συντονισμένη και επαρκώς χρηματοδοτούμενη ευρωπαϊκή έρευνα, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στην ανταλλαγή δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Η πρόληψη, η φροντίδα και η έρευνα θα διασφαλίζονται από ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης, το οποίο θα αποτελεί ένα εικονικό ''Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καρκίνου''.»
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να επισημοποιήσουν τη δέσμευσή τους για ποιοτικές πρακτικές μέσω ενός ''Ευρωπαϊκού Χάρτη Ασθενών με καρκίνο'', ενός προγράμματος ανταλλαγών καλών πρακτικών και κοινής κατάρτισης, που εγγυάται την αλληλεγγύη και τη βιώσιμη συνεργασία», συμπλήρωσε η εισηγήτρια.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει την έκθεση στις αρχές του 2022.