Μια από τις διαγνώσεις που αγχώνει τις γυναίκες είναι η σοκολατοειδής κύστη ωοθηκών.
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO,έχοντας τεράστια εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία όλων των μορφών κύστεων ωοθηκών απαντά στα πιο σημαντικά ερωτήματα που αφορούν αυτό το γυναικολογικό εύρημα. Εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται σε κύστεις ωοθηκών γεμάτες με πηγμένο αίμα και η αιτία της δημιουργίας τους είναι η ενδομητρίωση (διαβάστε περισσότερα). Το σκούρο περιεχόμενο των κύστεων μπορεί επίσης να είναι παλιό αίμα από αυτές που ονομάζονται λειτουργικές κύστεις και δημιουργούνται συχνά από την ωορρηξία. Μια σοκολατοειδής κύστη μπορεί δηλαδή να είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας ωορρηξίας όπου έχει συμβεί αιμορραγία εντός μιας κύστης που έχει αναπτυχθεί.
Πώς ξεχωρίζουμε τη διαφορά;
Όπως είπαμε μια σοκολατοειδής κύστη μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας της ενδομητρίωσης, όπου η κύστη αναπτύσσεται από ιστό που μοιάζει με ενδομήτριο. Η αιμορραγία σε μια λειτουργική κύστη ή μια κύστη που αποτελεί μέρος της ωορρηξίας συνήθως προκαλεί σημαντικά συμπτώματα πόνου. Συχνά οι σοκολατοειδείς κύστεις ως μέρος της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Να μην έχουν δηλαδή καθόλου συμπτώματα. Μπορεί όμως να υπάρχει πυελικό άλγος, έντονοι πόνοι περιόδου, πόνος στο σεξ ή πόνος στο έντερο, ενώ ένα ακόμα σύμπτωμα με το οποίο συνδέονται είναι και η υπογονιμότητα. Επίσης, μια άλλη διαφορά είναι ότι οι σοκολατοειδείς κύστεις που οφείλονται σε ενδομητρίωση δεν ανιχνεύονται μόνο στις ωοθήκες. Μπορεί να εμφανιστούν και αλλού, καθώς προσκολλώνται στα γύρω όργανα όπως το πίσω μέρος της μήτρας, το πυελικό πλευρικό τοίχωμα ή το έντερο.
Πώς μπορεί να διαγνωστεί μια σοκολατοειδής κύστη;
Μια σοκολατοειδής κύστη συνήθως διαγιγνώσκεται με υπερηχογράφημα στο πλαίσιο γυναικολογικού check up, επειδή υπάρχουν συμπτώματα πόνου ή γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος λόγω υπογονιμότητας.
Πώς αντιμετωπίζεται μια σοκολατοειδής κύστη;
Εάν η κύστη είναι μέρος της κανονικής διαδικασίας ωορρηξίας, δηλαδή εάν είναι μια λειτουργική κύστη γεμάτη με αίμα, τότε η κύστη μπορεί να εξαφανιστεί με τον χρόνο, καθώς απορροφάται το αίμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε διάστημα 4-8 εβδομάδων, γι αυτό χρειάζεται παρακολούθηση με τακτικό υπερηχογράφημα.
Εάν η σοκολατοειδής κύστη οφείλεται σε ενδομητρίωση, τότε η κύστη δεν εξαφανίζεται και μάλιστα μπορεί να μεγαλώσει με το χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρεθεί. Συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά, διατηρώντας ανέπαφο τον φυσιολογικό ωοθηκικό ιστό της ωοθήκης, αν βρίσκεται στην ωοθήκη, γιατί όπως είπαμε μπορεί να εντοπιστεί σε άλλο σημείο, ενώ γίνεται βιοψία για να αποκλειστεί η χαμηλή πιθανότητα κακοήθειας. Φυσικά, επειδή η ωοθήκη είναι ένα ευαίσθητο όργανο, απαιτείται μεγάλη εμπειρία του χειρουργού για την αφαίρεσή της, έτσι ώστε να μην προκληθούν βλάβες στην ωοθήκη.
Μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια;
Γενικά, έχει αποδειχθεί ότι οι σοκολατοειδείς κύστες είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις και λιγότερο από το 0,5% αυτών των κύστεων είναι καρκινικές.
Μπορεί να εμφανιστεί ξανά;
Μια μελέτη σε σχεδόν 300 γυναίκες έχει δείξει ότι ο συνολικός κίνδυνος επανεμφάνισης μιας σοκολατοειδούς κύστης είναι περίπου 25%. Ο κίνδυνος υποτροπής επίσης είναι αυξημένος, εάν η κύστη ήταν πάνω από 8 cm σε μέγεθος, εάν η γυναίκα είναι νεότερη σε ηλικία, ειδικά κάτω των 25 ετών και εάν η κύστη είχε υποστεί ρήξη. Επομένως, είναι συνετό μια γυναίκα που έχει κάνει αφαίρεση κύστης να παρακολουθείται τακτικά με υπερηχογράφημα κάθε έξι μήνες.
Υπάρχει προληπτική θεραπεία για την μείωση υποτροπής;
Η ορμονική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής.
Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις κύστες ωοθηκών εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104