Μια μεγάλης κλίμακας έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid-19 στους ασθενείς αναδεικνύει και τις ψυχικές συνέπειες που μπορεί να έχει η νόσηση στους ασθενείς.
Το σύνδομο του Long Covid είναι γνωστό, καθώς και των νευρολογικών και άλλων επιπτώσεων που επιφέρει η νόσηση σε ένα ποσοστό των ασθενών ακόμα και πολλούς μήνες μετά τη μόλυνση. Με τη νέα αυτή έρευνα όμως από τις ΗΠΑ αναδεικνύονται κι άλλες σοβαρές συνέπειες.
Σύμφωνα με αυτήν, οι ασθενείς έχουν αυξημένο ρίσκο να βιώσουν κατάθλιψη κι άλλες πνευματικές διαταραχές, μέχρι και έναν χρόνο μετά τη νόσηση.
Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα εκατομμυρίων ασθενών που χρησιμοποίησαν το υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ για «βετεράνους» -δηλαδή ηλικίας άνω των 60 ετών, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Το στατιστικό δείγμα ήταν τεράστιο: 154.000 ασθενείς, εν συγκρίσει με 5,8 εκατομμύρια βετεράνων που δεν νόσησαν. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές ανέφεραν ότι το στατιστικό αυτό δείγμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για ασφαλή συμπεράσματα για όλον τον πληθυσμό, καθώς το 90% είναι άνδρες και, όπως αναφέρθηκε, ηλικίας άνω των 60 ετών.
Ο κύριος συγγραφέας της έρευνας, Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Όλοι επηρεαστήκαμε ψυχικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά, όπως διαπιστώσαμε, όσοι νόσησαν από τον Covid-19 είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο να υποστούν πνευματικές διαταραχές. Η έρευνα αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου».
Συγκεκριμένα, όσοι νόσησαν έχουν 46% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κάποια από 14 νευροψυχιατρικές ανωμαλίες (κατάθλιψη, σκέψεις αυτοκτονίας, άγχος, διαταραχές ύπνου, διάσπαση προσοχή). Στη διάσπαση προσοχής και συγκέντρωσης το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 80%.
Επίσης, οι βετεράνοι που νόσησαν είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφήσουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Ο Ziyad Al-Aly ανέλυσε και τα δεδομένα άλλων παθήσεων, και διαπίστωσε επίσης ότι όσοι ασθένησαν διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους και για καρδιακές παθήσεις αλλά και για παθήσεις που συνδέονται με το αίμα.