Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως ο κίνδυνος είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τις γυναίκες καπνίστριες.
Iδίως για γυναίκες καπνίστριες κάτω των 50 ετών, από ό,τι για τους άνδρες καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Πάντως αν μια γυναίκα κόψει το τσιγάρο, η μείωση του κινδύνου εμφράγματος μπορεί να είναι τόσο γρήγορη, που ακόμη κι μέσα σε ένα μόνο μήνα ο κίνδυνος να είναι ανάλογος με ενός ανθρώπου που ποτέ δεν έχει καπνίσει.
Η καρδιοπάθεια, που πρόσφατη έρευνα θέλει να χτυπά τους κοντούς ανθρώπους, είναι η Νο 1 αιτία θανάτου για γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (γνωστό ως STEMI ή σοβαρό έμφραγμα) είναι από τα πιο απειλητικά καρδιακά επεισόδια, καθώς προκαλείται από πλήρη έμφραξη στεφανιαίας αρτηρίας. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και ενοχοποιείται σχεδόν για το 50% αυτών των περιστατικών.
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έβερ Γκρετς του Βόρειου Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 3.343 σοβαρά εμφράγματα. Διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μείζονος εμφράγματος περισσότερο στις γυναίκες καπνίστριες όλων των ηλικιών, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες.
Οι κρίσιμες ηλικίες για έμφραγμα
Η μεγαλύτερη διαφορά κινδύνου μεταξύ των δύο φύλων αφορά την ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου για τις γυναίκες αφορά την ομάδα 18 έως 49 ετών. Μια γυναίκα καπνίστρια κάτω των 50 ετών έχει κατά μέσο όρο 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος, ο οποίος μειώνεται εάν θηλάζει σύμφωνα με έρευνα, σε σχέση με μια μη καπνίστρια, ενώ ένας άνδρας καπνιστής έως 49 ετών έχει 8,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος έναντι ενός άνδρα μη καπνιστή.
Στη Σέριφο η πρώτη παραλία όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας -Νέα ελληνική έρευνα
Μια αιτία γι' αυτή τη διαφορά είναι πιθανώς ότι το κάπνισμα μειώνει στις γυναίκες τα επίπεδα των οιστρογόνων, που προστατεύουν από αθηροσκλήρωση, δηλαδή από την εναπόθεση και συσσώρευση λιπιδίων, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των αρτηριών, περιορίζοντας έτσι ή και φράζοντας τελείως την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν συνήθως μεγαλύτερες στεφανιαίες αρτηρίες από τις γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι η χρόνια φλεγμονή λόγω του καπνίσματος είναι πιθανότερο να προκαλέσει στένωση αρτηριών στις γυναίκες, που έχουν εξ αρχής στενότερες αρτηρίες.