Με ποιες επιπλοκές τοκετού μπορεί να συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών - iefimerida.gr

Με ποιες επιπλοκές τοκετού μπορεί να συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Με ποιες επιπλοκές τοκετού μπορεί να συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Με ποιες επιπλοκές τοκετού μπορεί να συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και τις επιπλοκές τοκετού.

Πόσες γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, περίπου το 13% των γυναικών στην αναπαραγωγική τους ηλικία επηρεάζονται από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (διαβάστε περισσότερα), που μεταξύ άλλων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητά τους, δυσκολεύοντας τη σύλληψη. Ο γιατρός μάλιστα επισημαίνει ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο συχνό στις Ελληνίδες. Επιπλέον, τονίζει ότι η εν λόγω έρευνα που διεξήχθη σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έδειξε πιο δυσμενή αποτελέσματα κατά τον τοκετό όπως περιγεννητική θνησιμότητα, εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, χαμηλότερο βάρος γέννησης και υψηλότερες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, σε σχέση με γυναίκες χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη δομήθηκε από μια ανασκόπηση άλλων μελετών που είχαν διεξαχθεί στο παρελθόν. Ο Δρ. Παράσχος ωστόσο τονίζει ότι παρόλο που η μετα-ανάλυση αυτή τεκμηριώνει ότι οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αυτές τις περιγεννητικές επιπλοκές σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς πολυκυστικές ωοθήκες, τα δεδομένα σχετικά με το προφίλ των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ασαφή. Για παράδειγμα, δεν εξετάζεται κάποιοι σημαντικοί παράμετροι όπως το βάρος τους πριν την εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά εξηγεί ότι ένας λόγος που μπορεί να ισχύουν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πως συχνά οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για υπέρταση και κατάθλιψη, παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση μιας εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες

Όπως τονίζει ο Δρ. Θ. Παράσχος, τα εκάστοτε αποτελέσματα κάθε έρευνας δεν πρέπει να δημιουργούν άγχος στις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Όσον αφορά στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ο γιατρός επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνούν πως σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα για ακριβή διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και προτείνονται διάφορες θεραπείες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη καλύτερη ρύθμιση του συνδρόμου. Η θεραπεία αποφασίζεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και τα προβλήματα που προκαλεί το σύνδρομο. Συνήθως στις νέες γυναίκες δίνονται αντισυλληπτικά, που βοηθούν στην ομαλοποίηση της περιόδου.  

Στις γυναίκες, όμως, που θέλουν να μείνουν έγκυες και αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, χορηγούνται ειδικά φάρμακα, που διευκολύνουν την ωορρηξία. 

 Κάτι άλλο που είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι ότι, παρόλο που οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν συνδεθεί με υπογονιμότητα, σπάνια μια γυναίκα δεν θα καταφέρει να τεκνοποιήσει, έστω με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ενημερώνεται άμεσα, προκειμένου να μειωθεί το όποιο άγχος της σχετικά με την τεκνοποίηση. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γυναικών με το σύνδρομο που καταφέρνουν ακολουθώντας θεραπεία να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που παρά τις θεραπείες που προαναφέρονται, εξακολουθούν να μην μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προτείνει ο ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τη σπερματέγχυση (διαβάστε περισσότερα), αφού έχει προηγηθεί ήπια διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα, τότε προτείνεται η  εξωσωματική γονιμοποίηση, που κατά κανόνα έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, εξαιτίας πολυκυστικών ωοθηκών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο γιατρός υπενθυμίζει, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας και τις επιπλοκές τοκετού, ότι πάντα υπάρχουν οι δυνατότητες από τους γιατρούς της καλύτερης δυνατής πρόληψης για την μείωση του ρίσκου, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστοποιημένοι οι προδιαθεσικοί παράγοντες.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 677410

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ