«Επιδημία» καρκίνου: Πώς η πανδημία πήγε πίσω τις διαγνώσεις, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί - iefimerida.gr

«Επιδημία» καρκίνου: Πώς η πανδημία πήγε πίσω τις διαγνώσεις, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί

καυστικό υγρό, νοσοκομείο
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαντήσεις για τη διεθνή μελέτη που εκφράζει φόβους για έξαρση στη διάγνωση καρκίνου, δίνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Oncology», αναφέρει πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου δεν έγιναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των δύο «χαμένων» ετών της πανδημίας, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια μια ευρωπαϊκή «επιδημία» καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καθυστερήσεις στον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο κατά το 1ο lockdown»

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στον προληπτικό έλεγχο για νεοπλασίες και γι' αυτό υπολογίζεται ότι «χάθηκαν» ή καθυστέρησαν περίπου 1 εκ. διαγνώσεις.

«Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περίοδο της πανδημίας, ιδιαίτερα στο 1ο lockdown σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρξε μια σημαντική καθυστέρηση στον προληπτικό έλεγχο. Αντί να γίνονται στην ώρα τους οι εξετάσεις, όπως μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ, κολονοσκοπήσεις, υπήρξε καθυστέρηση λόγω του φόβου των ασθενών και της προτεραιότητας να ενισχυθούν οι δομές που είχαν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό», ανέφερε αρχικά ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Οι κλινικές μελέτες υπέστησαν επιβράνδυση λόγω δυσκολίας στην επικοινωνία των ομάδων των ερευνητών, αλλά και λόγω της απροθυμίας των ασθενών να προσέρχονται στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

«Έχουμε ένα “rebound” φαινόμενο, σε έξαρση οι κλινικές μελέτες»

Σύμφωνα με τον Καθηγητή και Πρύτανη του ΕΚΠΑ: «Τώρα ευτυχώς το πρόβλημα αυτό έχει αποκατασταθεί και υπάρχει και μία έξαρση των κλινικών μελετών, ένα “rebound” φαινόμενο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, τόνισε πως για να μην παρουσιαστούν ξανά καθυστερήσεις στη διάγνωση του καρκίνου «έχει σημασία να τονίσουμε την ανάγκη προληπτικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση αρκετών συχνών καρκίνων».

Όπως επισήμανε «υπάρχουν συχνοί καρκίνοι για τους οποίους υπάρχουν εξετάσεις για την πρώιμη διάγνωση που μπορεί να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου, όπως του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέως εντέρου».

«Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο καρκίνος οφείλεται στο εμβόλιο»

Όσον αφορά το καίριο ερώτημα και τη θεωρία που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα ότι η αυξημένη διάγνωση καρκίνων συνδέεται με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο κ. Δημόπουλος απαντά: «Όσον αφορά τον καρκίνο δεν υπάρχουν δεδομένα και στοιχεία ότι οφείλεται το εμβόλιο. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία που δεν προκύπτει μέσα σε λίγους μήνες. Νομίζω θα είναι σχετικά πολύ μικρές οι πιθανότητες ή δεν θα βγάζει και νόημα να συνδέσουμε την αυξημένη διάγνωση καρκίνου με το εμβόλιο».

«Στο θέμα του καρκίνου η σύνδεση δεν έχει αποδειχθεί και δεν θα μπορεί να συμβαίνει από πλευράς παθοφυσιολογίας και βιολογίας της νόσου», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καρκίνος επιδημία εμβόλιο ειδικοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ