Εμμηνόπαυση: Θα μπορούσε κάποτε να εξαφανιστεί; - iefimerida.gr

Εμμηνόπαυση: Θα μπορούσε κάποτε να εξαφανιστεί;

Εμμηνόπαυση και επιμήκυνση της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας στο μέλλον
Εμμηνόπαυση και επιμήκυνση της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας στο μέλλον
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H έλευση της εμμηνόπαυσης είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες μεταξύ άλλων, επειδή σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας και της αναπαραγωγικής τους ικανότητας. Όταν μάλιστα η ηλικία που γίνονται μητέρες οι γυναίκες μεγαλώνει, υπάρχει ένα επιπρόσθετο άγχος. 

Έρευνα, από το McMaster University, στο Οντάριο του Καναδά, που δημοσιεύτηκε στο BMC Women's Health, έδειξε ότι η εμμηνόπαυση θα μπορούσε κάποτε να εξαφανιστεί. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία  747 Αμερικανίδων και βρήκαν σημαντικές διαφορές στην έναρξη της εμμηνόπαυσης μεταξύ τους. Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ γυναικών και εντός αλλά και μεταξύ πληθυσμών, υποδηλώνει πως η εμμηνόπαυση είναι χαρακτηριστικό εξελικτικό στάδιο και μπορεί να αλλάξει. Και πιο συγκεκριμένα, οι Καναδοί ερευνητές προέβλεψαν ότι, καθώς περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να γίνουν μητέρες, η εξέλιξη ενδεχομένως να αρχίσει να καθυστερεί την εμμηνόπαυση ή και να την… εξαφανίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες γενετικές ποικιλομορφίες υπέρ μιας μακρότερης διάρκειας γονιμότητας στις γυναίκες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη της εμμηνόπαυσης από το τρέχον ηλικιακό εύρος των 45 έως 60 ετών σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τι έχει να μας πει όμως πάνω σε αυτό ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO; Ο γιατρός επισημαίνει ότι οι αλλαγές κοινωνικών συμπεριφορών δεν είναι απίθανο να οδηγήσουν σε εξαφάνιση της εμμηνόπαυσης. Και συνεχίζει:

Φυσικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εμμηνόπαυση (διαβάστε περισσότερα) δεν είναι νόσος. Είναι ιατρική κατάσταση, που προκύπτει απλώς λόγω της ανθρώπινης βιολογίας του ανθρώπινου σώματος. Επομένως, είναι κάτι φυσιολογικό. Επιπλέον, η γονιμότητα των γυναικών σταματά στη μέση ηλικία, επειδή παλαιότερα το προσδόκιμο ζωής ήταν μικρότερο.  

Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι η αλλαγή κοινωνικών αξιών και η σημαντική πρόοδος στην επιστήμη (μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης), οι ιατρικές εξετάσεις και η περίθαλψη, οδηγούν τις γυναίκες στην καθυστέρηση γέννησης παιδιών. Άρα, αλλαγές κοινωνικών συμπεριφορών δεν είναι απίθανο να οδηγήσουν σε εξαφάνιση της εμμηνόπαυσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι η εξαφάνιση της εμμηνόπαυσης μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στη διάρκεια μιας γενεάς, αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν οι γυναίκες σήμερα είναι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Κι αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μέσω του συνδυασμού διαφόρων θεραπειών, όπως η αλλαγή του τρόπου ζωής (συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων στη δίαιτα και στην άσκηση) και οι ορμονικές και ιατρικές θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές επιλέγονται με βάση τα ατομικά συμπτώματα μιας ασθενούς και προσαρμόζονται στην επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Τι άλλο χρειάζεται να θυμάται κάθε γυναίκα;

Το δεύτερο που χρειάζεται να γνωρίζουν οι γυναίκες είναι ότι εφόσον δεν έχουν καταφέρει να γίνουν μητέρες στην ηλικία που η φύση είναι με το μέρος τους όσον αφορά την γονιμότητά τους, να προνοούν για το μέλλον, επισημαίνει ο Δρ. Παράσχος και συνεχίζει. «Η κατάψυξη ωαρίων πριν την ηλικία των 37 - το έχουμε πει πολλές φορές αυτό - είναι μια λύση για την επιμήκυνση της αναπαραγωγικής τους ικανότητας στο μέλλον, που θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Γενικά, πάντως, οι εξελίξεις στην εξωσωματική είναι αυτές που δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες να βιώσουν τη μητρότητα, ακόμα κι όταν η εμμηνόπαυση πλησιάζει. Και παρόλο που αυτό δεν είναι ένα δεδομένο που πρέπει να αποτελεί λόγο για να αναβάλλουν οι γυναίκες τον προγραμματισμό μιας εγκυμοσύνης, είναι μια εξέλιξη που ισχύει και σίγουρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχίας της ιατρικής επιστήμης».

Διαβάστε περισσότερα για την εμμηνόπαυση εδώ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ