Εξαιρετικά ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μέτρηση των επιπέδων αντισωμάτων 14 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNtech που χορηγήθηκε στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών (60% γυναίκες), που εμβολιάστηκαν στο νοσοκομείο, το 92.24% (392/425) των ατόμων ανέπτυξαν υψηλό τίτλο (>50 AU/mL)IgG αντισωμάτων μετά την 1η δόση.
Οι περισσότεροι εμβολιασθέντες ανέπτυξαν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων- Πτωτική τάση στους άνω των 60 ετών
Αναλυτικότερα, 362 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με COVID-19 ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL ενώ μόνο 33 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων (<50.0 AU/mL). Να σημειωθεί ότι 63 από τους εμβολιασθέντες είχαν ιστορικό πρόσφατης νόσησης από COVID-19 και όλοι ανέπτυξαν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 10.250 έως 80.000 AU/mL. Αναφορικά με την ηλικία, οι τίτλοι αντισωμάτων δε διέφεραν στις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ωστόσο στις ηλικίες ομάδες 50-60 οι τίτλοι αντισωμάτων εμφάνισαν πτωτική τάση που ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις ηλικίες άνω των 60.
Δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν οι συνηθισμένες που παρατηρούνται με τα εμβόλια (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες,πονοκέφαλος, χαμηλή πυρετική κίνηση) και ήταν ήπιες και παροδικές.
Σημειώνεται ότι η εξέταση έγινε με τη μέθοδο SARS-CoV-2 IgG II Quant που ανιχνεύει ποσοτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης τάξης G (IgG), συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της υπομονάδας(RBD) S1 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS‑CoV‑2 και όριο θετικότητας τα 50.0 AU/mL.
Πολλαπλασιασμός των αντισωμάτων αναμένεται μετά τη δεύτερη δόση
Πρόκειται για την πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη στη χώρα μας που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος (425) και μια από τις ελάχιστες δημοσιευμένες παγκοσμίως. Ήδη γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων στις 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση όπου και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι των αντισωμάτων και θα ακολουθήσουν οι μετρήσεις 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Συντονιστής της μελέτης ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κύρια ερευνήτρια την Δρ. Κωνσταντίνα Κοντοπούλο, Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, Πρόεδρο ΕΝΛ και Συντονίστρια των δυο Εμβολιαστικών Κέντρων του Γ.Ν.Θ "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ". Μέλη της ερευνητικής ομάδας από το νοσοκομείο "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" ήταν οι: Ελένη Αντωνιάδου, Συντονίστρια Διευθύντρια της ΜΕΘ, Αντιπρόεδρος ΕΝΛ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, η Δρ. Αθηνά Υφαντίδου, Επιμελήτρια Α΄ Βιοπαθολογίας, η Γεωργία Γκουντή, Καρδιολόγος – Εντατικολόγος), ο Βασίλης Αδαμόπουλος, Χημικός και ο Νικήτας Παπαδόπουλος, Πυρηνικός Ιατρός, Αντιπρόεδρος Συντονιστικής Ομάδας Εμβολιασμού 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Όλο το άρθρο είναι ελεύθερα προσβάσιμο ως προ-δημοσίευση (preprint στη βάση SSRN) στο link https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3786138