Απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και την γονιμότητα έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.
Η κ. Θεοδωρίδου κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση για τη γονιμότητα και το εμβόλιο» ανέφερε ότι «τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ούτε από το ίδιο το εμβόλιο, αλλά ούτε και από τα αντισώματα που δημιουργεί όταν χορηγείται στις νεαρές γυναίκες». «Αυτό διότι σε πολλές νεαρές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, μεταξύ των οποίων και νοσηλεύτριες, δημιουργούσε έναν προβληματισμό για τον εμβολιασμό. Επομένως, στο θέμα γονιμότητα και εμβόλιο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι τελείως αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις φάσεις», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.
Εμβολιασμοί: Τι ισχύει για τις έγκυες
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου είχε δώσει διευκρινίσεις και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και το εμβόλιο. Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της κύησης, είπε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για το θέμα των εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένο ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανένα κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο.
«Φαίνεται ότι το εμβόλιο της covid, είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση. Εντούτοις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων. Η επίσημη σύσταση από υπεύθυνους φορείς, είναι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά της covid-19. Όμως στην περίπτωση που γίνει, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης, ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης». Πρόσθεσε επίσης, ότι μία σύσταση που έγινε (μετά τον εμβολιασμό να μην προγραμματίζεται κύηση) αναθεωρήθηκε - και μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός για εγκυμοσύνη σε οποιοδήποτε διάστημα.
Είναι απόλυτο ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση; Σύμφωνα με την καθηγήτρια υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία έχει να κάνει με το επάγγελμα, πχ. μια νοσηλεύτρια βρίσκεται σε συνεχή έκθεση στον ιό και η δεύτερη, η ίδια η έγκυος να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, σημείωσε, πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια την λοίμωξη, και φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οπότε η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου. Επίσης είπε, ότι λόγω εμβολιασμού δεν θα στερήσουμε από καμιά μητέρα να θηλάσει το βρέφος της.
Επιπλέον, σημείωσε πως το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της» είπε η πρόεδρος της επιτροπής.