Η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ξεκινά την πειραματική δοκιμή του εμβολίου που αναπτύσσει ενάντια στον κορωνοϊό, προγραμματίζοντας τον εμβολιασμό 6.000 εθελοντών στη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η εταιρεία, παρότι είναι θυγατρική φαρμακευτικής με έδρα το Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, θα προχωρήσει στην πειραματική χορήγηση του εμβολίου σε 6.000 Βρετανούς εθελοντές. Έτσι, η εταιρεία θα προχωρήσει στην τρίτη φάση της έρευνας, η οποία και θα γίνει με χορήγηση του εμβολίου σε δύο δόσεις.
Η τρίτη φάση, την οποία φαίνεται πως πέρασαν με επιτυχία, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Pfizer και η Moderna, αν αποδειχθεί επιτυχής, επιτρέπει στις εταιρείες να αιτηθούν έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου.
Νωρίτερα, και η Moderna ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό αποδεικνύεται κατά 95% αποτελεσματικό.
Άλλα εμβόλια, όπως εκείνο που αναπτύσσει η Sanofi, φαίνεται πως θα έχει σύσταση που δεν απαιτεί ψύξη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, όπως έγινε γνωστό για το σκεύασμα της Pfizer. Ωστόσο, το Sanofi αναμένεται να είναι διαθέσιμο από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό, προκειμένου να μεταφέρει την ανοσοποιητική πρωτεΐνη στο σώμα.
Είναι το τρίτο εμβόλιο που μπαίνει στην τελευταία φάση των δοκιμών στη Βρετανία, μετά την αμερικανική Novavax και εκείνο που αναπτύσσεται σε συνεργασία με της Astrazeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Περισσότερες από 200 εταιρείες ανά τον κόσμο βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.300.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα.
Οι εθελοντές στη Βρετανία θα προστεθούν σε ένα σύνολο 30.000 ανθρώπων που δέχονται να συμμετέχουν στην έρευνα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η εταιρεία μάλιστα εξετάζει ξεχωριστά ένα εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, το οποίο δυνητικά θα μπορεί να είναι αποτελεσματικό με μία δόση.
Τεχνολογία RNA εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό
«Όλα τα εμβόλια που βρίσκονται υπό δοκιμή λειτουργούν με το να ενεργοποιούν ανοσοποιητική απόκριση στο ίδιο σημείο του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε και το εμβόλιο RNA στα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα» σημείωσε ο Σαούλ Φάουστ, επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών της Johnson & Johnson στη Βρετανία.
Η επικεφαλής της ομάδας για το εμβόλιο στη Βρετανία, Κέιτ Μπίνγκχαμ, σημείωσε πως η δοκιμή είναι μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό.
«Πολλά εμβόλια χρειάζονται εδώ στη Βρετανία και παγκοσμίως, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για όλο τον πληθυσμό», είπε, και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσω να προτρέπω τους ανθρώπους να εγγράφονται στις δοκιμές για τα εμβόλια».