Εμβόλιο: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν αλλεργίες, οι εγκυμονούσες και όσοι έχουν περάσει κορωνοϊό - iefimerida.gr

Εμβόλιο: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν αλλεργίες, οι εγκυμονούσες και όσοι έχουν περάσει κορωνοϊό

Εμβόλιο
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό © John Liakos / POOL / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομαλά κυλά ο εμβολιασμός στη χώρα και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, όπως τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, η οποία συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί ποσοστό 0,59% του πληθυσμού, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας παρέλαβε τις
πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου για την covid-19 της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna
.

Η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι ότι η εμπειρία από τα εμβόλια μέχρι σήμερα, είναι ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόβλημα υγείας που θα εκδηλωθεί πολλά χρόνια μετά τον εμβολιασμό. Οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες εκδηλώνονται άμεσα έως λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό. Η παρακολούθηση του εμβολιασμού κατά της covid-19, συνεχίζεται στη χώρα μας και διεθνώς, και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί απρόσμενες, απειλητικές και πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Παγκόσμια έχουν γίνει πάνω από 30 εκ. εμβόλια και σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι η εκδήλωση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων είναι εξαιρετικά σπάνια, σημείωσε.

Εμβόλιο: Μπορούν να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν από κορωνοϊό;

Την ίδια ώρα, η κυρία Τσολιά επιχείρησε να απαντήσει σε σειρά από απορίες που προφανώς μπορεί να έχουν οι πολίτες αναφορικά με το εμβόλιο.

Στο ερώτημα αν θα εμβολιαστούν άτομα που νόσησαν, είπε ότι αυτά τα άτομα έχουν δικαίωμα να εμβολιασθούν χωρίς να διενεργηθεί προηγούμενος εργαστηριακός έλεγχος. Η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη, διαρκεί σύμφωνα με μελέτες τουλάχιστον 3 μήνες, και ακόμα πιο πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι διαρκεί έως και 6 μήνες. Γι' αυτό, είπε η κ. Τσολιά, συστήνεται αναβολή του εμβολιασμού για διάστημα τριών μηνών από την λοίμωξη (αν το επιθυμούν) έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ισχύει για το εμβόλιο και τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις

Όπως είπε, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι σπάνιες, παραθέτοντας έρευνα σε 1,8 εκατ. εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, όπου και διαπιστώθηκαν 21 αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Όπως είπε, το ποσοστό της εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο ανέρχεται σε 1 άνθρωπο ανά 90.000, την ώρα που άλλα γνωστά εμβόλια εμφανίζουν τέτοιες αντιδράσεις σε 1 άτομο ανά 1 εκατομμύριο. Η κ. Τσολιά επεσήμανε βέβαια πως ορισμένες αντιδράσεις ενδεχομένως να οφείλονται στο άγχος των πολιτών, την ώρα του εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, πολίτες που παρουσιάζουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν με ασφάλεια το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Επιπλέον, η κ. Τσολιά τόνισε πως άλλες αλλεργίες σε τρόφιμα ή φάρμακα δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη ιστορικού αλλεργίας σε εμβόλιο ή φάρμακο δεν αποτελεί αντένδειξη για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλεύονται τον αλλεργιολόγο που τους παρακολουθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μοναδική αντένδειξη στον εμβολιασμό είναι το ιστορικό αναφυλαξίας στην πολυαιθυλενογλυκόλη, μια ουσία που υπάρχει στο εμβόλιο και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και φάρμακα. Αντένδειξη επίσης είναι το ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση του εμβολίου. Η ύπαρξη αλλεργίας σε τροφές, όπως το αυγό, το φιστίκι και άλλα, κατοικίδια, τσιμπήματα εντόμων, φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή στο latex, πιστεύεται ότι δεν σχετίζεται καθόλου με τον εμβολιασμό και δεν αποτελεί αντένδειξη. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει να συμβουλεύονται προηγούμενος τον αλλεργιολόγο που τους παρακολουθεί. Η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο, δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού. Όμως, τα άτομα αυτά μπορούν να εμβολιαστούν αν το αποφασίσουν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις και να προηγηθεί συζήτηση με τον αλλεργιολόγο. Ο εμβολιασμός στις περιπτώσεις αυτές, αν αποφασιστεί, πρέπει να γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον», είπε συγκεκριμένα η κ. Τσολιά.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς και τις εγκύους

Όπως έχει γίνει γνωστό και τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, το εμβόλιο του κορωνοϊού ως μόριο και ως τρόπος δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση τόσο στην έγκυο όσο και στο κύημα.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς είναι ότι κατά τη διάρκεια της κύησης να μη γίνεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Από την άλλη, τόσο η Μαρία Τσολιά σήμερα όσο και η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τη Δευτέρα τόνισαν πως στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο οπωσδήποτε δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν πάλι μια γυναίκα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και στη συνέχεια διαπιστώσει πως είναι έγκυος, η οδηγία συνιστά να κρατήσει τη δεύτερη δόση για μετά το τέλος της κύησης. Επίσης, η επιστημονική κοινότητα σημειώνει πως μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν, τέλος, δύο περιπτώσεις γυναικών όπου ενδεχομένως να απαιτείται να γίνει το εμβόλιο, παρότι εκείνες διανύουν την περίοδο κύησης. Αν η έγκυος, λόγω επαγγέλματος, παραδείγματος χάριν μία νοσηλεύτρια, βρίσκεται σε συνεχή έκθεση στον ιό, και αν η έγκυος έχει υποκείμενο πρόβλημα.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη και φαίνεται ότι και η λοίμωξη με τον κορωνοϊό είναι ανάλογη με τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, δηλαδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την έγκυο αλλά και για το κύημα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου.

Τέλος, όπως είπε η κ. Τσολιά, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους ή οι συνέπειες στην παραγωγή του γάλακτος.

Όμως, τα εμβόλια που περιέχουν mRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ