Ένας στους τρεις εφήβους στην Ευρώπη δεν αθλείται αρκετά, μια τάση που επιδεινώθηκε από την πανδημία, η οποία είχε επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας, υπογραμμίζει έκθεση του ΟΟΣΑ και του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Το 2016, το 35,4% των ενηλίκων στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν ήταν επαρκώς ενεργητικοί σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ, που συνιστά 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως.
Σχεδόν οι μισοί (45%) δηλώνουν πως δεν ασκούνται ποτέ ούτε κάνουν κάποιο σπορ, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Το χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι επίσης σύνηθες στους εφήβους, ιδιαίτερα για τα κορίτσια: μόνο το 17,6% των αγοριών και το 9,6% των κοριτσιών δηλώνουν ότι τηρούν τη σύσταση του ΠΟΥ για τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας ημερησίως.
Και η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την ηλικία: μόνο το ένα τέταρτο των ενηλίκων άνω των 55 ετών κάνουν ένα σπορ ή ασκούνται τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως.
Οι γυναίκες είναι επίσης λιγότερο ενεργητικές από τους άνδρες. Η διαφορά ανάμεσα στα φύλα είναι μεγάλη στις ηλικίες 15-24 ετών: το 73% των ανδρών έχουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αθλητικές δραστηριότητες ή ασκούνται, έναντι 58% των γυναικών.
Covid-19 και κοινωνικοοικονομική κατάσταση αύξησαν την καθιστική ζωή στην Ευρώπη
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει επίσης: μόνο το 24% των ανθρώπων που θεωρούν ότι ανήκουν στην εργατική τάξη δηλώνουν ότι ασκούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έναντι 51% των ανθρώπων που θεωρούν πως ανήκουν σε μια εύπορη κοινωνική κατηγορία.
Η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε την κατάσταση: αν τα περιοριστικά μέτρα ώθησαν μερικούς ενήλικες να αθλούνται περισσότερο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο για την πλειονότητα. Έτσι, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους μείωσαν τη δραστηριότητά τους και μόνο το 7% σχεδίαζε να έχει περισσότερη φυσική δραστηριότητα όταν θα τελείωνε η πανδημία, υπογραμμίζει η μελέτη.
Αν όλοι τηρούσαν τα επίπεδα δραστηριότητας που συνιστά ο ΠΟΥ, τουλάχιστον 10.000 πρόωροι θάνατοι ανθρώπων ηλικίας 30 έως 70 ετών θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο. Το προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν κατά 7,5 μήνες για τους ανθρώπους που δεν είναι επαρκώς ενεργητικοί.
Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εξοικονομούσαν το 0,6% του προϋπολογισμού τους για την υγεία, αναφέρει η έκθεση.