Πολλές έγκυες αλλά και άλλες γυναίκες που σκέφτονται να προχωρήσουν σε μια εγκυμοσύνη, είτε με φυσιολογική σύλληψη είτε με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν είναι σίγουρες αν κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό COVID-19 και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη λειτουργία του σώματος των εγκύων τις κάνουν πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις του αναπνευστικού από κάποιον ιό, άρα και του κορωνοϊού COVID-19. Είναι επίσης γνωστές οι σοβαρές επιπλοκές των εγκύων, και ο αυξημένος κίνδυνος που διατρέχουν ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό για άλλες, παρόμοιες ασθένειες όπως π.χ. τον ιό της γρίπης, αλλά και από το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο από τον κορωνοϊό (SARS-CoV) στην Κίνα το 2003, καθώς και το αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) στη Σαουδική Αραβία το 2012.
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικές πληροφορίες που να διαβεβαιώνουν με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο - μια και είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα της έναρξης της πανδημίας - σχετικά με το αν υπάρχει διαφορά στην ευαισθησία των εγκύων στη μόλυνση από τον κορωνοϊό COVID-19.
Οι επιστημονικές έρευνες
Όμως,
τα τελευταία νέα από το πεδίο των
επιστημονικών ερευνών είναι πολύ
ευχάριστα για τις εγκύους αλλά και για
όσες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε
εγκυμοσύνη. Ειδικότερα,
ο Δρ. Παράσχος αναφέρθηκε σε μία έρευνα
που έγινε σε 43 γυναίκες στην Νέα Υόρκη
και τα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά. Σε
αυτή συμμετείχαν 43 έγκυες γυναίκες, με
το 86% να έχει ήπια μορφή της νόσου, ενώ
κανένα από τα μωρά δεν βρέθηκε μολυσμένο
από τον Covid-19. Επίσης, υπάρχουν κάποιες
επιστημονικές μελέτες οι οποίες αφορούσαν
την Κίνα και οι οποίες μιλούσαν για το
αν μπορεί να εκτεθεί το παιδί στον ιό
κατά την διάρκεια που είναι στην κοιλιά
της μητέρας του, εάν εκτίθεται κατά τη
διάρκεια της επέμβασης ή μετά. Όλες,
όμως, είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Το νεογνά δεν φαίνονται να επηρεάζονται
σημαντικά, και το σπουδαιότερο κανένα
δεν έχει πεθάνει.
Τα καλά ελληνικά νέα
Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Όμως και στη χώρα μας τα νέα είναι σπουδαία για τις εγκύους που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 και τα μωρά τους. Μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί τρία μωρά από μητέρες θετικές στον κορωνοϊό και τα μωρά τους καθώς και οι ίδιες “χαίρουν άκρας υγείας”. Η πρώτη γέννα στην Ελλάδα από γυναίκα με κορωνοϊό, στην 40η εβδομάδα με καισαρική – ήταν θετικός στο Covid-19 και ο σύζυγός της - έγινε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», στις 19 Μαρτίου. Τα τεστ που έγιναν στο νεογέννητο αγοράκι ήταν όλα αρνητικά. Μάλιστα και η γυναίκα ήταν σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορωνοϊό, στην 39η εβδομάδα με καισαρική, γεννήθηκε πάλι στο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, στις 23 Μαρτίου. Και σε αυτήν την περίπτωση όλα πήγαν καλά, με τα τεστ που έγιναν στο μωρό να είναι αρνητικά. Και η τρίτη γέννα, με γυναίκα θετική στον Covid-19, στην 39η εβδομάδα με καισαρική, έγινε στις 9 Απριλίου και πάλι στο “ΑΤΤΙΚΟΝ”. Και εδώ μητέρα και μωρό είναι πολύ καλά στην υγεία τους.
Τα μέτρα προστασίας στο νοσοκομείο
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις η επιστημονική ομάδα του “ΑΤΤΙΚΟΝ” έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος θετικού για κορωνοϊό. Οι γιατροί φόραγαν την ολόσωμη στολή, γυαλιά, τριπλά γάντια και από πάνω και άλλον αποστειρωμένο εξοπλισμό. Επίσης, οι μητέρες φορούσαν μάσκα. Μετά τον τοκετό οι μητέρες μεταφέρθηκαν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και τα μωρά στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση. Οι μητέρες θα μπορέσουν να δουν τα μωρά της εφόσον δείξουν 2 διαφορετικά τεστ ότι έχουν αρνητικοποιηθεί στον Covid-19».
Διαβάστε περισσότερα για τον κορωνοϊό και την εγκυμοσύνη εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ.
Θάνος Παράσχος
T: (+30)
210 6774104