Τους ανανεωμένους χάρτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου μοιάζουν να αφήνουν πίσω τους τα δύσκολα.
Η Πορτογαλία, περιοχές της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας (Πελοπόννησος και νησιά του Αιγαίου) φαίνεται πως παρουσιάζουν την πιο έντονη αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού, στον συνδυαστικό χάρτη που λαμβάνει υπόψη του τρεις επιδημιολογικούς παράγοντες.
Σε αυτόν αποτυπώνεται ο αριθμός νέων κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας και ο αριθμός των τεστ κορωνοϊού που έχει διεξαγάγει κάθε χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στον ίδιο χάρτη του ECDC, με πράσινο (κάτω του 4%) αποτυπώνεται μέρος της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, ενώ πιο οξυμένη δείχνει η πανδημία στη Σουηδία και σε περιφέρειες του γαλλικού βορρά και νότου.
Αποκλιμάκωση σε Ελλάδα και Ευρώπη στον δείκτη νέων κρουσμάτων κορωνοϊού
Αντίστοιχη εικόνα βλέπουμε και στον χάρτη του ECDC που αποτυπώνει τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο 14ήμερο. Και εδώ παρατηρούμε τις σκανδιναβικές χώρες να παρουσιάζουν την υψηλότερη αποκλιμάκωση (με εξαίρεση τη Σουηδία) και ακολουθεί η Πορτογαλία και κάποιες χώρες της Βαλτικής.
Στη χώρα μας φαίνεται πως μικρότερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζει η Πελοπόννησος (με εξαίρεση την Αχαΐα και την Ηλεία) και αρκετά από τα νησιά του Αιγαίου.
Πρώτη στην Ευρώπη η χώρα μας στη διενέργεια τεστ κορωνοϊού
Για μια ακόμη εβδομάδα, η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στη διενέργεια τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού, μαζί με χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.
Σύμφωνα με το ECDC, η Ελλάδα πραγματοποιεί περισσότερα από 5.000 τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους. Αυξημένο αριθμό τεστ πραγματοποιούν επίσης η Πορτογαλία, η Γαλλία και οι βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας.
Τέλος, η Ελλάδα χρωματίζεται πράσινη, μαζί με τις Πορτογαλία, Νορβηγία, Φινλανδία, Τσεχία και Σλοβακία στον χάρτη του δείκτη θετικότητας. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού είναι στις χώρες με πράσινο μικρότερο του 4%.