Αυτά τα δύο συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου - iefimerida.gr

Αυτά τα δύο συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου

Γυναίκα κοιμάται το βράδυ
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ένας καρκίνος τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να εντοπίζονται έγκαιρα τα σημάδια του καρκίνου, ώστε να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία και να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

«Η καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου και η αδυναμία παροχής θεραπείας καταδικάζουν πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν άδικα και να πεθαίνουν πρόωρα» είχε δηλώσει το 2017 ο δρ Étienne Krug, διευθυντής του Τμήματος Αντιμετώπισης μη Μεταδοτικών Νοσημάτων, Αναπηρίας και Τραυματισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mirror, ορισμένα συμπτώματα του καρκίνου είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας και πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Συγκεκριμένα, η έντονη νυχτερινή εφίδρωση αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία καρκίνου. Οι ειδικοί της οργάνωσης Cancer Research UK περιγράφουν τις νυχτερινές εφιδρώσεις ως πολύ έντονες και συνιστούν να «συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε περίπτωση πολύ έντονων νυχτερινών εφιδρώσεων».

Επίμονη κόπωση από το πρωί

Ένα ακόμα σημάδι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η έντονη και επίμονη κόπωση. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι μόλις ξυπνάτε ή νιώθετε συνεχώς εξάντληση, καλό είναι να απευθυνθείτε σε γιατρό για έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ογκολογία, ο όρος ασθένεια αναφέρεται στην «υποκειμενική αίσθηση ανώμαλης, συνήθως χρόνιας κόπωσης, χωρίς άμεση αιτία (χωρίς καταπόνηση ή με ελάχιστη καταπόνηση), που δεν υποχωρεί με ξεκούραση και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα», εξηγεί το Ινστιτούτο Ακτινοθεραπείας και Ραδιοχειρουργικής H. Hartmann στην ιστοσελίδα του.

Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, να απευθυνθείτε σε γιατρό σε περιπτώσεις ανεξήγητων αιμορραγιών κατά την τουαλέτα (στα κόπρανα ή κολπική αιμορραγία), επίμονου βήχα ή αιμόπτυσης κατά τον εμετό. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν είναι η σημαντική απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια, καθώς και η παρουσία εξογκωμάτων ή διογκώσεων οπουδήποτε στο σώμα που δεν υποχωρούν και δεν εξηγούνται.

Οι ειδικοί της Cancer Research UK συνιστούν επαγρύπνηση στην περίπτωση εξογκώματος στον λαιμό, στις μασχάλες, στην κοιλιά, στη βουβωνική χώρα, στο στήθος, στον μαστό ή στους όρχεις. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε σωματικές αλλαγές, όπως αλλαγή σε μαστό, εμφάνιση νέας ελιάς (σπίλου), βραχνή φωνή κ.ά.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και να συμβουλευτείτε γιατρό αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες ή επίμονες αλλαγές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν η θεραπεία έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι αποκλειστικά του καρκίνου, αλλά πρέπει να εγείρουν ανησυχία, ιδίως όταν εμφανίζονται ταυτόχρονα ή επιμένουν με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καρκίνος συμπτώματα Υγεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ