Μέχρι τώρα σίγουρα πετούσατε τις μπανανόφλουδες. Αν ξέρατε όμως ότι οι φλούδες της μπανάνας έχουν πολλές θρεπτικές αξίες, μήπως θα το ξανασκεφτόσασταν;
Η διαιτολόγος Σούζι Μπάρελ, δήλωσε πως οι φλούδες της μπανάνας όχι μόνο βοηθούν στο να φτιάξετε ένα καλύτερο smoothie ή ένα φανταστικό κέικ, αλλά θα ενισχύσουν και την διατροφική σας πρόσληψη σημαντικά. «Συγκεκριμένα, θα αυξήσετε το σύνολο των ινών που προσλαμβάνετε κατά τουλάχιστον 10%, καθώς πολλές φυτικές ίνες βρίσκονται στην φλούδα της μπανάνας» έγραψε στο μπλογκ της η διαιτολόγος και πρόσθεσε πως παράλληλα, θα πάρετε 20% περισσότερη βιταμίνη B6 και 20% περισσότερη βιταμίνη C, καθώς και περισσότερο κάλιο και μαγνήσιο.
Μην την φάτε έτσι, μαγειρέψτε την
Όσο για την κατανάλωση της φλούδας της μπανάνας, η διαιτολόγος δεν συνιστά να την φάτε έτσι απλά. «Αντιθέτως, το μαγείρεμα της φλούδας για να μαλακώσει, θα βοηθήσει ώστε να σπάσουν τα κυτταρικά τοιχώματα, κι έτσι θα είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί η θρεπτική ουσία». Όσο για τα φαγητά που μπορείτε να φάτε με την μπανανόφλουδα, συμπεριλαμβάνουν τα smoothies, τα μάφινς, το ψωμί μπανάνας και το κάρι.
Επίσης, η διαιτολόγος λέει ότι ανάλογα με το χρώμα που έχει η φλούδα της μπανάνας, αντιστοίχως άλλα είναι τα θρεπτικά συστατικά. «Οι μπανάνες με ανοιχτό κίτρινο χρώμα φλούδας, έχουν υψηλότερη αναλογία αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με καρκινικές επιδράσεις, ενώ το πιο πράσινο χρώμα (λιγότερο ώριμες μπανάνες) είναι ιδιαίτερα πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη που σχετίζεται με την καλή ποιότητα ύπνου» ανέφερε η Σούζι Μπάρελ. Παράλληλα, τα πράσινα μέρη της μπανανόφλουδας είναι πλούσια σε άμυλο, το οποίο είναι γνωστό ότι ωφελεί την υγεία του εντέρου.
Η μπανανόφλουδα βοηθά και στην καλή λειτουργία του εντέρου
Η διατροφολόγος Έλλα Άλρεντ, είχε δηλώσει στο παρελθόν στην Daily Mail πως «ενώ αρχικά η μπανανόφλουδα μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη επιλογή τροφίμων, η περαιτέρω έρευνα έδειξε πως υπάρχουν και διατροφικά οφέλη». Όπως είπε: «Οι πρόσθετες ίνες στην μπανανόφλουδα σίγουρα θα βοηθήσει στην κανονική λειτουργία του εντέρου. Επίσης, το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη C και η βιταμίνη B6 που προσφέρει δεν είναι κάτι που πρέπει να παραλείψει κανείς».
Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να παραλείπει κανείς, σχετίζεται με την απώλεια βάρους, χάρη στις αυξημένες ίνες. Η Σούζι Μπάρελ είπε ότι αν δεν θέλετε να μαγειρέψετε ή να φάτε τις μπανανόφλουδες, υπάρχουν πολλές άλλες χρήσεις για την καθημερινή ζωή. «Το μαγείρεμα του κρέατος πάνω από την μπανανόφλουδα, θα βοηθήσει στην αύξηση της περιεκτικότητας σε υγρασία οποιουδήποτε γεύματος, ενώ παράλληλα μπορεί να κάνετε και ένα πολύ ωραίο ξύδι» είπε.
Πριν από λίγο καιρό, ο Αυστραλός διαιτολόγος Ράιαν Πίντο είχε μοιραστεί ένα γραφικό με τα διάφορα οφέλη και γιατί η κατανάλωσης μίας υπερβολικά ώριμης μπανάνας μπορεί να είναι και πολύ καλή ιδέα. Σύμφωνα με τον Ράιαν, οι πράσινες μπανάνες είναι γεμάτες άμυλο και χαμηλό Fodmap». «Αυτή η θρεπτική ουσία κάνει το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί πιο δύσκολα. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι πράσινες μπανάνες σας παρέχουν ένα αίσθημα κορεσμού πιο γρήγορα» έγραψε. Ωστόσο, το άμυλο στις πράσινες μπανάνες μπορείτε επίσης να σας προσκαλέσει φούσκωμα.