Επιστήμονας και ερευνητής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μοιράζεται συμβουλές διατροφής.
Το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μόνο μια επιλογή γεύσεων αλλά και μια επιλογή των απαραίτητων στοιχείων για τον οργανισμό, βιταμινών και μετάλλων.
Ο Jeffrey Karp, ερευνητής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, προτείνει μια δίαιτα για την ενίσχυση του εγκεφάλου.
Από τις πρώτες συμβουλές του είναι ότι τρώμε στερεές τροφές 2,5 ώρες αφότου ξυπνήσουμε.
Μεταξύ των επιλογών για πρωινό ο ερευνητής προτείνει μπισκότα βρώμης, καρύδια, φουντούκια και οποιοδήποτε άλλον ξηρό καρπό που αποτελεί υγιεινό σνακ, σπόρους κάθε είδους και χρώματος, γαλακτοκομικά προϊόντα και μύρτιλα.
Όσον αφορά το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα, ο Karp έκανε αναφορά στα FODMAPs, μια ομάδα υδατανθράκων που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και προκαλούν φλεγμονή και δυσφορία στον οργανισμό. Σε αυτή την ταξινόμηση ανήκουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το σιτάρι, τα δημητριακά, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον ειδικό, θα πρέπει να αναζητούνται υποκατάστατα αυτών των τροφών για την αποφυγή παρενεργειών.
Και, φυσικά, επισημαίνει τη σημασία της κατανάλωσης νερού. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταναλώνει κανείς τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Για ενυδάτωση θα πρέπει να καταναλώνει κανείς επίσης τρόφιμα και φρούτα πλούσια σε νερό, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και μήλα.
Και με τον καφέ τι κάνουμε;
Όσον αφορά τον καφέ, υποστηρίζει, μάλλον προς απογοήτευση όλων, ότι θα πρέπει να πίνει κανείς ένα ή δύο ποτήρια την εβδομάδα, περιορίζοντας έτσι την επίδρασή του στις δίαιτες.
Σύμφωνα με τον Karp, ο καφές μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές άγχους και στρες που θα επηρεάσουν την ψυχική υγεία κα συνεπώς τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.
Η γλυκοπατάτα
Σημειώνεται ότι μια από τις πιο σημαντικές τροφές για τη βελτίωση της μνήμης, της υγείας των ματιών και του εγκεφάλου είναι η γλυκοπατάτα.