Τι είναι η διαφραγματοκήλη; Προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών και δεν έχει καμία θεραπεία - iefimerida.gr

Τι είναι η διαφραγματοκήλη; Προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών και δεν έχει καμία θεραπεία

Άνδρας που υποφέρει από παλινδρόμηση
Άνδρας που υποφέρει από παλινδρόμηση / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γαστρική παλινδρόμηση είναι το κύριο σύμπτωμα της διαφραγματοκήλης, μιας πεπτικής παθολογίας για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.

Το διάφραγμα είναι το άνοιγμα που επιτρέπει στον οισοφάγο να περάσει στο στομάχι. Η λειτουργία του είναι σημαντική γιατί εμποδίζει το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει στον οισοφάγο. Τι γίνεται όμως όταν εμφανιστεί κήλη σε αυτή την περιοχή;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν αυτή η περιοχή εξασθενεί ή μετακινείται, μέρος του στομάχου σπρώχνει την κήλη διαμέσου του διαφράγματος μέσα στον θωρακικό χώρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα ή όχι.

Ορισμένοι ασθενείς έχουν διαφραγματοκήλη αλλά δεν νιώθουν καμία ενόχληση, ενώ άλλοι υποφέρουν από το πιο κοινό σύμπτωμα αυτής της πάθησης, την παλινδρόμηση.

Η διαφραγματοκήλη προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών και εγκύους.

Εκτός από την καούρα, οι ειδικοί του πεπτικού συστήματος στο νοσοκομείο Victoria Eugenia Cruz Roja στη Σεβίλλη αναφέρουν λεπτομερώς άλλα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης:

  • Ξηρός βήχας
  • Δυσοσμία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ερεθισμός και ανάγκη για καθαρισμό του λαιμού
  • Πίκρα στο στόμα
  • Στοματικές πληγές

Οι ειδικοί της πεπτικής στο νοσοκομείο της Σεβίλλης εξηγούν, επίσης, ότι υπάρχουν δύο τύποι διαφραγματοκήλης:

  • Συρόμενη διαφραγματοκήλη: εμφανίζεται όταν το στομάχι ανεβαίνει στη θωρακική κοιλότητα.
  • Παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη: όταν το στομάχι γλιστρά παράλληλα με τον οισοφάγο.

Αναζητώντας θεραπεία για τη διαφραγματοκήλη

Η αλήθεια είναι πως όχι. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του πεπτικού συστήματος στο νοσοκομείο Victoria Eugenia Cruz Roja, «αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να θεραπεύουμε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα του ασθενούς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε πιο ήπιες περιπτώσεις, μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής, βασικά ακολουθώντας μια σωστή διατροφή, μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης.

«Εάν τα συμπτώματα δεν ελέγχονται, υπάρχει φλεγμονή του οισοφαγικού βλεννογόνου που φαίνεται με ενδοσκόπηση ή υπήρξαν επιπλοκές (οισοφαγίτιδα, βήχας, δυσκολία στην κατάποση, δυσφαγία), ο ασθενής θα χρειαστεί επίσης φαρμακευτική θεραπεία υπό την καθοδήγηση ειδικού και μερικές φορές ακόμη και θεραπεία συντήρησης για να αποφευχθεί η επανεμφάνισή τους», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Χειρουργική επέμβαση, η τελευταία λύση

Όπως είδαμε, ο έλεγχος των συμπτωμάτων είναι η βάση της προσέγγισης της διαφραγματοκήλης. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η παλινδρόμηση που σχετίζεται με αυτή την πάθηση μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία από εισρόφηση, όταν το γαστρικό περιεχόμενο φτάσει στον πνεύμονα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, «ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ολισθαίνουσας διαφραγματοκήλης του, εάν υπάρχει, ή για την ενίσχυση της οισοφαγογαστρικής συμβολής», εξηγούν οι ειδικοί στην πεπτική. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση, που πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ