Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο - iefimerida.gr

Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο

Πρωινό με γιαούρτι, φρούτα και δημητριακά
Πρωινό με γιαούρτι, φρούτα και δημητριακά / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mια νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε ευαίσθητα παιδιά.

Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στον διαβήτη τύπου 1 και τρώνε μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σιτάρι αναδείχθηκε επίσης από τη μελέτη ως παράγοντας κινδύνου για την αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση. H καθηγήτρια που βρίσκεται πίσω από τα ευρήματα δήλωσε πως το ότι ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα από αυτά αυξάνουν, ενώ άλλα μειώνουν, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.

Τι έδειξε η έρευνα στα παιδιά για τον διαβήτη

Η Suvi Virtanen και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών που ήταν γενετικά επιρρεπή στη νόσο, παρακολουθώντας τα από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών, μεταδίδει η βρετανική Guardian.

Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία αυτή και άλλα 206 πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα, όπως μπανάνες, βρώμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Το εύρημα αυτό μπορεί να προβληματίσει τους γονείς επειδή, πρόσθεσε η Virtanen, «πολλά από τα τρόφιμα που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αντίθετα, η κατανάλωση φράουλας, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο έτρωγαν τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

Φρούτα και φυτοφάρμακα

«Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να αμβλύνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες που δεν εμφανίζονται στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα», εξήγησε η Virtanen.

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα ευθύνονται για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα, για παράδειγμα, είτε αυτή η ουσία είτε τα ίδια τα μούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του διαβήτη».

Αλλά θα ήταν πρόωρο να εκδοθούν οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα βρέφη, με βάση τα ευρήματα, πιστεύει η ίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ