Δευτερογενής υπογονιμότητα έχει μια γυναίκα όταν έχει συλλάβει μία τουλάχιστον φορά ή έχει ολοκληρώσει εγκυμοσύνη και τον τοκετό κατά το παρελθόν και αργότερα, με το πέρας του χρόνου, διαπιστώνει ότι είναι υπογόνιμη.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, όλες οι γυναίκες θα αναπτύξουν κάποια στιγμή δευτεροπαθή υπογονιμότητα, καθώς αυξάνεται η ηλικία τους. Τι θα πει αυτό; Ότι μία γυναίκα μπορεί να έχει αποκτήσει ακόμα και ένα ή και περισσότερα παιδιά σε νεότερη ηλικία, π.χ. στα είκοσι ή στα τριάντα, κι αν θέλει να ξαναμείνει έγκυος, π.χ. στα σαράντα, να ανακαλύψει ότι δυσκολεύεται να συλλάβει ή δεν μπορεί να συλλάβει.
Η πρωτοπαθής υπογονιμότητα αφορά μια γυναίκα που δεν έχει καταφέρει να συλλάβει ποτέ, παρά τις προσπάθειές της. Αντίθετα, η δευτερογενής υπογονιμότητα αφορά τη γυναίκα που έχει γίνει ήδη μητέρα, αλλά σε επόμενη προσπάθεια δεν μπορεί να συλλάβει ξανά ή δεν μπορεί να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη.
Η δευτεροπαθής υπογονιμότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ειδικοί της εξωσωματικής, όταν γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά χωρίζουν και προχωρούν σε δεύτερο γάμο και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με τον νέο σύντροφό τους, όμως διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος και συνεχίζει: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ομάδα γυναικών που έχει βιώσει τη μητρότητα, όμως επιθυμεί ένα παιδί στο νέο κεφάλαιο της ζωή τους. Και φυσικά, είμαστε δίπλα τους σε αυτή την επιθυμία για να τις βοηθήσουμε να τα καταφέρουν».
Τι άλλο μπορεί να φταίει εκτός από την ηλικία;
Ο Δρ. Θ. Παράσχος επισημαίνει πάντως ότι, εκτός από την ηλικία, αίτια της δευτερογενούς υπογονιμότητας μπορεί να είναι και οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που προκαλούν διάφορα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία μπορεί να κολλήσει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως τα χλαμύδια.
«Εκτιμάται ότι 1 στις 8 γυναίκες με ιστορικό χλαμυδίων έχουν δυσκολία να μείνουν έγκυες. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι προβλήματα που προκύπτουν στη μήτρα όπως οι συμφύσεις από αμβλώσεις, τα ινομυώματα που μπορεί να εμφανιστούν και δυσκολεύουν τη σύλληψη και εμφύτευση του εμβρύου, η απόφραξη σάλπιγγας από κάποια γυναικολογική λοίμωξη. Επίσης, η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι αίτιο δευτεροπαθούς υπογονιμότητας όπως και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα αίτια, για αυτό κάθε γυναίκα που καθυστερεί να συλλάβει, ενώ είχε πετύχει προηγούμενη εγκυμοσύνη, πρέπει να απευθύνεται στον ειδικό γονιμότητας για να διερευνήσει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει σιωπηλά και να συνδέονται με υπογονιμότητα.
Τα καλά νέα είναι ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λύνονται με τη βοήθεια της ιατρικής, όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης των ινομυωμάτων ή απόφραξης σαλπίγγων. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη βελτίωση της γονιμότητας ή χειρουργική επέμβαση για τη διαχείριση μιας υποκείμενης πάθησης.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί ο γιατρός να συστήσει να γίνει χρήση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) (διαβάστε περισσότερα) ή η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), για να προσπεράσει το εμπόδιο της δευτεροπαθούς υπογονιμότητας η γυναίκα και να καταφέρει να αποκτήσει το παιδί που θέλει. Όποιο κι αν είναι το αίτιο της δευτερογενούς υπογονιμότητας είναι σημαντικό ότι υπάρχουν λύσεις».
Μητέρα ξανά με ωάριο δότριας
Ο Δρ. Παράσχος επισημαίνει πάντως ότι αρκετές γυναίκες που έχουν ήδη παιδιά από κάποιο πρώτο γάμο και θέλουν να αποκτήσουν παιδί με νέο σύντροφο και δεν τα καταφέρνουν λόγω ηλικίας δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε χρήση δανεικών ωαρίων για να τα καταφέρουν. Φυσικά, το καλύτερο από όλα είναι να έχει προνοήσει μια γυναίκα καταψύχοντας τα δικά της ωάρια, καθώς ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το σενάριο της ζωής της, ακόμα κι αν έχει ήδη αποκτήσει παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα για την υπογονιμότητα και τη γονιμότητα εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104