Δεν κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό οι έγκυες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο COVID-19 - iefimerida.gr

Δεν κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό οι έγκυες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο COVID-19

Δεν κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό οι έγκυες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο COVID-19
Δεν κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό οι έγκυες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο COVID-19
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γνωρίζουμε ότι το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική (CDC) συνιστούν ένθερμα τον εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 των εγκύων και των γυναικών που πρόκειται τώρα, στο άμεσο μέλλον ή και στο απώτερο, να κυοφορήσουν. Το ίδιο μάλιστα και η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, οι έγκυες αποτελούν έναν πληθυσμό αυξημένου κινδύνου λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στην κύηση τόσο από πλευράς ανοσολογικού όσο και στο αναπνευστικό σύστημα και για αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός τους. Παρόλο τον κίνδυνο υπάρχει μερίδα των εγκύων που αρνείται να εμβολιαστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής του εμβολιασμού είναι ο φόβος των εγκύων για ανεπιθύμητες ενέργειες για το κύημα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν περιέχει ζώντα αναπαραγώγιμο μικροοργανισμό.

Η έρευνα που χρειάζεται να ξέρει κάθε εγκυμονούσα

Ένα δημοσίευμα, στο Morbidity Mortality Weekly Report από δελτίο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, έρχεται να παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα μελέτη με τα δεδομένα ασφάλειας των εμβολιασμών κατά την κύηση που συγκεντρώθηκαν από εννέα οργανισμούς καταγραφής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη εστίασε στην καταγραφή της προωρότητας των νεογνών. Η μελέτη εξέτασε 46.000 κυήσεις ζώντων νεογνών. Από τις 10.064 έγκυες που συμμετείχαν το 21,8% είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Σχεδόν το σύνολο, το 98%, είχε εμβολιαστεί μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου, ενώ τα εμβόλια που είχαν χρησιμοποιηθεί ήταν κυρίως τα mRNA εμβόλια.

Το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό

Ζητήσαμε να μας σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, ο οποίος όπως εξήγησε, όταν λέμε προωρότητα, εννοούμε νεογνά που γεννιούνται σε ηλικία κύησης μικρότερη των 37 εβδομάδων, όπως και των νεογνών με μικρό βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης αυτών, που είναι κάτω από την δέκατη εκατοστιαία θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί επίσης ότι με βάση την εν λόγω μελέτη στις εμβολιασμένες γυναίκες η επίπτωση για προωρότητα ήταν 6,6 ανά 100 γεννήσεις ζώντων νεογνών, ενώ για το χαμηλό βάρος γέννησης σε σχέση με την ηλικία κύησης ήταν 8,2 ανά 100 γεννήσεις ζώντων.

«Γνωρίζουμε ότι η επίπτωση αυτή είναι ανάλογη με αυτήν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό» σχολίασε ο Δρ. Παράσχος επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να εστιάσουμε όλοι στο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης που δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά κύηση δεν αυξάνει την προωρότητα, όπως και τη γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους».

Αντίθετα, ο γιατρός επεσήμανε ότι υπάρχει άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία που δείχνει ότι στις έγκυες που νόσησαν με Covid19 παρατηρήθηκε αύξηση της προωρότητας και τετραπλασιασμός της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Το συμπέρασμα επομένως είναι ότι ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το μωρό, ενώ η λοίμωξη από το ιό θέτει και τους δύο σε κίνδυνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα για τoν εμβολιασμό των εγκύων εδώ

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ