Μια πρόσθετη μακροπρόθεσμη επίδραση της Covid-19 φαίνεται πώς είναι η υψηλότερη πιθανότητα ασθενών να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τελευταία έρευνα στην Ιαπωνία.
Πολλά μεγάλα ερευνητικά προγράμματα στο εξωτερικό έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της Covid-19 και γνωστικών διαταραχών, μαζί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
«Ο νέος κορωνοϊός (SARS-Cov-2) είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για άνοια», δήλωσε ο Ταγκαγιόσι Σιμοχάτα, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκίφου και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, που συντάσσει ένα εγχειρίδιο για τη θεραπεία των συνεπειών της Covid-19. «Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη κατανόηση του γεγονότος ότι η ασθένεια επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο».
Γιατροί έχουν προειδοποιήσει για άλλα πιθανά συμπτώματα της Covid-19 που θα μπορούσαν να συνεχιστούν μετά την αρχική λοίμωξη από τον κορωνοϊό, όπως δύσπνοια, κόπωση και απώλεια των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης. Άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine ανέφερε μια μελέτη σε περίπου 150.000 Αμερικανούς που βρέθηκαν θετικοί στην Cοvid-19.
Διπλάσιες οι πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ όσοι μολύνθηκαν με Covid-19
H μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό διέτρεχαν κατά 2,03 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ ένα χρόνο μετά τη μόλυνσή τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί. Ο κίνδυνος γνωστικών διαταραχών ήταν 1,77 φορές μεγαλύτερος για όσους είχαν μολυνθεί. Η βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet Psychiatry δημοσίευσε ένα άρθρο τον Αύγουστο του 2022 με τα αποτελέσματα μιας διεθνούς μελέτης σε 1,28 εκατομμύρια ανθρώπους. Όσοι είχαν μολυνθεί από την Covid-19 συνέχιζαν να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης άνοιας περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη μόλυνση.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει πώς οι συνέπειες μετά τη μόλυνση με Covid-19 μπορούν να οδηγήσουν σε γνωστικές διαταραχές. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Review τον Ιανουάριο του 2023 παρουσίαζε έξι πιθανούς παράγοντες, όπως η επίμονη λοίμωξη, η επανενεργοποίηση του ιού στο σώμα του ασθενούς, η επίδραση στην ανθρώπινη εντερική χλωρίδα και η αυτοανοσία.
Η επίμονη λοίμωξη με Covid-19
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η επίμονη λοίμωξη μόλυνση. Ενώ ο ασθενής μπορεί να διαγνωστεί αρνητικός στην Covid-19, εκείνοι με επίμονη λοίμωξη μπορεί να έχουν έναν νέο ιό που αναπαράγεται σε όργανα, όπου βρισκόταν κρυμμένος ο παλιός ιός. Μια μελέτη ανίχνευσε το RNA του ιού στα κόπρανα ασθενών επτά μήνες αφότου διαγνώστηκαν με Covid-19.
Όσο για το τι προκαλεί την άνοια, μια πιθανότητα μπορεί να είναι η φλεγμονή των νεύρων σε μια ευρεία περιοχή του εγκεφάλου. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εναποθέσεις βήτα αμυλοειδούς, που πιστεύεται ότι είναι αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο ιός μπορεί επίσης να εμποδίσει την εύρυθμη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.
Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19, έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα μετά τη μόλυνση σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν κάνει ούτε ένα εμβόλιο.
«Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εμβολιάζεται για να ενισχύσουν την άμυνα των οργανισμών τους και να παραμένουν προσεκτικοί ώστε να μην μολύνονται από την Covid-19, τόνισε ο καθηγητής Σιμοχάτα.