Πώς μπορεί ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζετε τα δόντια σας να συσχετίζεται με τον κίνδυνο άνοιας - iefimerida.gr

Πώς μπορεί ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζετε τα δόντια σας να συσχετίζεται με τον κίνδυνο άνοιας

Γυναίκα βουρτσίζει τα δόντια της
Ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζετε τα δόντια σας μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζετε τα δόντια σας μπορεί να έχει αντίκτυπο στις γνωστικές σας ικανότητες αργότερα στη ζωή σας, σύμφωνα με όλο και περισσότερες έρευνες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό «Neurology» διαπίστωσε ότι, αν οι άνθρωποι δεν έχουν όλα τα δόντια τους ή αν υποφέρουν από λοίμωξη των ούλων που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, τμήματα του εγκεφάλου τους είναι πιο πιθανό να ατροφήσουν -ή να καταρρεύσουν- καθώς μεγαλώνουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 εξέτασε δεδομένα ανθρώπων και αρουραίων διαπίστωσε, επίσης, ότι οι «κακές συνθήκες στοματικής υγείας» -συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δοντιών- μπορεί να αποτελούν παράγοντες κινδύνου για γνωστική έκπτωση, ενώ μια ανάλυση που είχε δημοσιευθεί ήδη από το 2007 διαπίστωνε ότι ο χαμηλός αριθμός δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας σε προχωρημένη ηλικία.

Αν και πολλές αναφορές έχουν διαπιστώσει σχέση μεταξύ στοματικής υγείας και γνωστικής παρακμής, οι ερευνητές λένε πως οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να διερευνήσουν τον μηχανισμό με τον οποίο η πρώτη επηρεάζει τη δεύτερη.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν θεωρίες σχετικά με το γιατί οι δύο αυτές σχέσεις συνδέονται. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι όταν ένα άτομο χάνει τα δόντια του, οι διατροφικές του συνήθειες αλλάζουν και, ως αποτέλεσμα, δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. «Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να έχει αντίκτυπο στη νόηση λόγω των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες που προκαλούνται από την έλλειψη δοντιών», αναφέρεται σε εργασία του 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άλλη θεωρία είναι ότι μπορεί να φταίει η φλεγμονή που προκαλείται από την περιοδοντίτιδα, καθώς η φλεγμονή έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας και νοητικής έκπτωσης.

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες της συσχέτισης, οι ειδικοί λένε ότι αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να φροντίζετε τη στοματική σας υγεία, ειδικά όσο μεγαλώνετε.

Ιδανικά, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας θα πρέπει να το κάνετε για τουλάχιστον δύο λεπτά, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση. Μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποιους να βάλουν ένα χρονόμετρο ενώ βουρτσίζουν τα δόντια τους, ώστε να βεβαιωθούν ότι τα βουρτσίζουν για επαρκή ώρα.

Το βούρτσισμα βοηθά στην πρόληψη της περιοδοντίτιδας, όπως και το καθημερινό οδοντικό νήμα και οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σημάδια της περιοδοντίτιδας

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα της πάθησης, θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν διογκωμένα ή πρησμένα ούλα - έντονα κόκκινα, σκούρα κόκκινα ή σκούρα μωβ ούλα, ούλα που αιμορραγούν εύκολα ή που αισθάνονται ευαίσθητα όταν τα αγγίζετε, φτύσιμο αίματος μετά το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα, παρατήρηση ροζ χρώματος στην οδοντόβουρτσά σας μετά το βούρτσισμα, κακή αναπνοή, πύον μεταξύ των δοντιών και των ούλων, απώλεια δοντιών, πόνος κατά τη μάσηση, ανάπτυξη νέων διαστημάτων μεταξύ των δοντιών, ούλα που απομακρύνονται από τα δόντια, κάνοντάς τα να φαίνονται μακρύτερα απ' ό,τι θα έπρεπε (αυτό ονομάζεται επίσης υποχώρηση των ούλων) και αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα δόντια σας εφαρμόζουν μεταξύ τους όταν δαγκώνετε, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Τι βλάβες προκαλεί η περιοδοντίτιδα

Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς η άμεση λήψη θεραπείας ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες βλάβης που προκαλεί η περιοδοντίτιδα.

Εκτός από τη γνωστική έκπτωση, η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, αναπνευστικές παθήσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα, στεφανιαία νόσο, προβλήματα σακχάρου στο αίμα, διαβήτη, ακόμη και με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορείτε να προλάβετε την περιοδοντίτιδα

Αυτά και ο αυξανόμενος αριθμός των αναφορών που συνδέουν την πάθηση με κακή γνωστική υγεία αργότερα στη ζωή, συνηγορούν υπέρ της καθιέρωσης καλών συνηθειών στοματικής υγείας από νωρίς, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, «ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την περιοδοντίτιδα είναι να συνηθίσετε να φροντίζετε καλά το στόμα και τα δόντια σας. Ξεκινήστε αυτή τη ρουτίνα σε νεαρή ηλικία και διατηρήστε την καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας».

-Πηγή: Independent

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ