Από όλο το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, οι σάλπιγγες είναι ίσως το πιο ευαίσθητο όργανο.
Πολύ περισσότερο είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτοί οι μικροί λεπτοί σωλήνες παίζουν προφανώς δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στην διαδικασία σύλληψης ενός μωρού, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, και συνεχίζει:
Το ωάριο που αποδεσμεύεται κάθε μήνα από την ωοθήκη το υποδέχεται η σάλπιγγα και μέσα εκεί γίνεται η συνάντηση με το σπέρμα και η σύλληψη. Στη συνέχεια, η ίδια η σάλπιγγα με την ανατομία της σπρώχνει το γονιμοποιημένο ωάριο προς την μήτρα, όπου έχει πιθανότητες να εμφυτευθεί. Η in vitro αναπαραγωγή στην εξωσωματική γονιμοποίηση στην πραγματικότητα προσομοιώνει το περιβάλλον της σάλπιγγας, τονίζει ο Δρ. Παράσχος.
Γιατί οι σάλπιγγες είναι τόσο ευαίσθητες
Οι σάλπιγγες όμως είναι ένα ευαίσθητο όργανο και μπορεί να βουλώσουν από διάφορες αιτίες. Εξάλλου, το υπερβολικά μικρό τους μέγεθος και η ανατομία τους τις καθιστά πιο ευάλωτες. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, γυναικολογικές λοιμώξεις ή και γυναικολογικά χειρουργεία μπορεί να προκαλέσουν ουλές στις σάλπιγγες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διέλευση σπέρματος ή ωαρίων, οδηγώντας μοιραία σε υπογονιμότητα, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος. Επομένως οι βουλωμένες σάλπιγγες αποτελούν ένα βασικό αίτιο υπογονιμότητας.
Ο γιατρός εξηγεί επίσης ότι το γονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να εγκλωβιστεί στην σάλπιγγα και να οδηγήσει σε εξωμήτριο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ρήξη της σάλπιγγας αλλά και να απειλήσει τη ζωή της γυναίκας, αν δεν διαγνωστεί και εντοπιστεί αμέσως. Από την άλλη, είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι αυτή η επικίνδυνη κατάσταση μπορεί εύκολα να εντοπιστεί με έναν απλό γυναικολογικό υπέρηχο και να αντιμετωπιστεί, δυστυχώς με τερματισμό της εγκυμοσύνης.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν οι σάλπιγγες σας είναι βουλωμένες
Δεν μπορείτε, επειδή οι βουλωμένες σάλπιγγες συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα. Συνήθως, όταν μια γυναίκα που δυσκολεύεται να συλλάβει απευθυνθεί στον ειδικό εξωσωματικής, θα ανακαλύψει αν έχει βουλωμένες σάλπιγγες, γιατί η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μία από τις πρώτες εξετάσεις που ζητάμε όταν μια γυναίκα μας επισκέπτεται με πρόβλημα γονιμότητας. Κάποιες φορές η εξέταση μάλιστα αυτή, επειδή χρησιμοποιεί σκιαγραφικό υγρό, μπορεί να ξεβουλώσει τις ελαφρώς βουλωμένες σάλπιγγες. Σε άλλη περίπτωση, την λύση μπορεί να δώσει η λαπαροσκοπική χειρουργική.
Τι γίνεται όταν οι σάλπιγγες δεν μπορούν να ξεβουλώσουν;
Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι αυτό δεν είναι κάτι απίθανο. Και αρκετές φορές η βλάβη τις σάλπιγγες μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, πράγμα που σημαίνει ότι η γυναίκα θα παραμείνει υπογόνιμη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει μητέρα. Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να αγχώνονται ότι δεν θα συλλάβουν ποτέ, επειδή οι σάλπιγγες δεν λειτουργούν. Με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης το πρόβλημα μπορεί να λυθεί και η γυναίκα να τεκνοποιήσει, αφού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γίνεται η λήψη ωαρίων από τις ωοθήκες, γονιμοποίησή τους στο εργαστήριο και στη συνέχεια μεταφορά των εμβρύων που προκύπτουν στη μήτρα. Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο αίτιο υπογονιμότητας, οι γυναίκες που απλά έχουν βουλωμένες σάλπιγγες καταφέρνουν να συλλάβουν αμέσως και να τεκνοποιήσουν.
Ο Δρ. Παράσχος τονίζει ότι, παρόλο που οι σάλπιγγες εμπλέκονται περίπου στο 25%-30% όλων των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας (διαβάστε περισσότερα), είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται ανάλογα με την σοβαρότητα κάθε περίπτωσης. Μια δυσκολία στη σύλληψη θα πρέπει να οδηγεί αμέσως και χωρίς καθυστέρηση τη γυναίκα αλλά και τον σύντροφό της στον γιατρό, γιατί μπορεί το αίτιο να είναι κάτι απλό που λύνεται εύκολα, μπορεί όμως και να υποκρύπτει πιο σύνθετο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, με τη σωστή διερεύνηση και διάγνωση προτείνονται και οι ανάλογες θεραπείες που στοχεύουν να βοηθήσουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να τα καταφέρουν.
Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104