Νέες τεχνικές αντιμετώπισης των βλαβών του αρθρικού χόνδρου με την χρήση κυτταρικής θεραπείας.
Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος και κατά πόσο καταπονείται από τις κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος;
Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας πολύ ιδιαίτερος ιστός με βασικά χαρακτηριστικά του, το λευκό χρώμα και τη απόλυτα λεία επιφάνειά του. Είναι αρκετά σκληρός αλλά και με σχετική ελαστικότητα για να δέχεται τα φορτία που δημιουργεί η κίνηση της άρθρωσης και να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της. Οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος -κατά την αθλητική δραστηριότητα- είναι συχνές και οδηγούν σε αδυναμία άθλησης αλλά και σε κινητικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η χειρωνακτική εργασία και το βάρος του σώματος καταπονούν ενίοτε τους αρθρικούς χόνδρους, ενώ η καθιστική ζωή οδηγεί το μυϊκό σύστημα σε χαλάρωση, γεγονός που επίσης δεν βοηθά στην ομαλή λειτουργία και θρέψη των αρθρώσεων.
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των βλαβών του αρθρικού χόνδρου?
Η ακεραιότητα του αρθρικού χόνδρου είναι άκρως σημαντική για τις αρθρώσεις, ενώ κάθε του βλάβη μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσλειτουργία. Ο χόνδρος εμφανίζει αδυναμία επούλωσης όταν τραυματιστεί, και γι’ αυτόν τον λόγο οι κακώσεις του μπορεί να εξελιχθούν με το χρόνο και να οδηγήσουν σε ευρύτερη βλάβη, που η τελική της κατάληξη είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η οστεοαρθρίτιδα. Σήμερα -στα πλαίσια της αναγεννητικής ιατρικής- έχουμε τη δυνατότητα με κυτταρική θεραπεία να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό το δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα. Η χρήση των χονδροκυττάρων αλλά και των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στοχεύει στην ανάπλαση του τραυματισμένου χόνδρου. Η ομάδα μας πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση των εστιακών χόνδρινων βλαβών με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, σε μεγάλη σειρά ασθενών.
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;
Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα πολυδύναμα, μπορούν δηλαδή να εξελιχθούν σε διάφορες μορφές κυττάρων, και βρίσκονται παντού στο ανθρώπινο σώμα, με κύριες πηγές τους το μυελό των οστών και το λιπώδη ιστό. Λαμβάνοντας μια μικρή ποσότητα από τους παραπάνω ιστούς (λιπώδεις ιστούς) τα κύτταρα απομονώνονται, πολλαπλασιάζονται και είναι έτοιμα για την εφαρμογή τους. Η ομάδα μας χρησιμοποιεί τα κύτταρα αυτά εμφυτεύοντάς τα σε βιολογική μεμβράνη για την μεταμόσχευση χόνδρου σε εστιακές βλάβες που συμβαίνουν μετά συνήθως από τραυματική κάκωση.
Πόσο κοντά βρίσκεται η επιστήμη για τον έλεγχο της φυσικής εξέλιξης των χόνδρινων βλαβών;
Η επιστημονική έρευνά συνεχίζεται με στόχο να πετύχουμε, τελικά, τον έλεγχο της της φυσικής εξέλιξης των χόνδρινων βλαβών που καταλήγουν σε οστεοαρθρίτιδα. Ήδη σε αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα, η έγχυση αυτόλογων μεσεγχυματικών κυττάρων εφαρμόζεται από το κέντρο μας με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Παράλληλα, τα ιδιαίτερα αυτά κύτταρα παρουσιάζουν ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική εξέλιξη της αρθρίτιδας. Κινούνται προς την πάσχουσα περιοχή, κατευνάζουν τη φλεγμονή, περιορίζουν τον καταβολισμό του αρθρικού χόνδρου και ενισχύουν την αναγεννητική ικανότητα των υγιών κυττάρων. Τέλος, η χρήση των βλαστοκυττάρων δίνει τεράστιες ευκαιρίες για τη βιολογική ενίσχυση μιας θεραπείας. Μετά από την αρθροσκοπική αποκατάσταση συνδέσμων ή τενόντων (πλαστική προσθίου χιαστού, συρραφή τενόντων ώμου) αλλά και μηνίσκων (συρραφή μηνίσκου) τα βλαστοκύτταρα ενισχύουν την επούλωση των ιστών.
Πως τελικά προστατεύουμε το μυοσκελετικό μας?
Η κίνηση και η άθληση αποτελούν ζωογόνο δύναμη για τον σκελετό μας. Όταν όμως μια κάκωση ή η εκφύλιση προσβάλλουν τις αρθρώσεις μας, οι κυτταρικές/βιολογικές θεραπείες μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποκατάσταση.
Τέλος, θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, του νοσηλευτικού, αλλά και του ιατρικού προσωπικού, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης για τη διασπορά του ιού, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.
Γράφει ο Δρ. Μιχαήλ Ιωσηφίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης