Στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.
Σχολιάζοντας τους υψηλούς αριθμούς νεκρών και διασωληνωμένων ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι οι θάνατοι αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενείς οι οποίοι μολύνθηκαν από στέλεχος Δέλτα κατά επέλασή του στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως το 90% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και υπογράμμισε τη σημασία του εμβολίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν σήμερα 150 διασωληνωμένοι και πλέον των 1.000 κρεβατιών ΜΕΘ θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες νόσους.
Αν κοβόταν ο μισθός ή η σύνταξη…
«Τώρα το σύστημα υγείας πιέζεται από τους ανεμβολίαστους», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ επανέλαβε την άποψή του για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος με την πειθώ. Μάλιστα εξέφρασε επιφυλάξεις για την «επιτυχία» του μέτρου του προστίμου των 100 ευρώ, λέγοντας πως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτά τα πρόστιμα δεν θα εισπραχθούν ποτέ και γι’ αυτό δεν έχουν προστρέξει όλοι όσοι απειλούνται με αυτό το πρόστιμο να κάνουν το εμβόλιο. Όμως, όπως τόνισε με νόημα, αν το ποσό κοβόταν από τον μισθό ή τη σύνταξη, «τον επόμενο μήνα θα εμβολιάζονταν όλοι».
Ίσως στα μέσα Φεβρουαρίου η αποκλιμάκωση των «σκληρών» δεικτών
Ακόμη ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δυστυχώς θα αργήσουμε να δούμε» τη μείωση θανάτων και διασωληνωμένων.
Η αποκλιμάκωση στους “σκληρούς” δείκτες ίσως αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος προσθέτοντας πως ευτυχώς η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί πιο ελαφρά νόσηση.
Κατά προσέγγιση εικόνα αλλά…
Αναφερόμενος γενικότερα στην εξέλιξη της πανδημίας είπε πως έχουμε «μια κατά προσέγγιση εικόνα» καθώς και πολλά τεστ δεν γίνονται και ο κόσμος δεν πηγαίνει εύκολα στα νοσοκομεία λόγω των καιρικών συνθηκών. Παρ’ όλα αυτά -όπως σημείωσε ο ίδιος- φαίνεται πως είμαστε πάντως σε φάση μείωσης των κρουσμάτων η οποία μάλιστα επιταχύνεται, με τον δείκτη μεταδοτικότητα R να κινείται κάτω από τη μονάδα.
Το στέλεχος Όμικρον και η ελπίδα για το εμβόλιο
Αναφερόμενος δε στο στέλεχος Όμικρον τόνισε πως όπως όλα δείχνουν ότι «θα φύγει λίγο πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν». Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διάρκεια της ανοσίας που αφήνει η νόσηση από τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Όπως φαίνεται η ανοσία είναι «λίγο μικρότερη σε διάρκεια και ένταση» σε σχέση με εκείνη την οποία ανέμεναν οι επιδημιολόγοι.
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ποια είναι η ελπίδα των επιστημόνων όσον αφορά στο εμβόλιο και πώς θα προσαρμόζεται κάθε χρόνο ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικό επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν θα κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις».
Η… μπάλα χάνεται στο ορθάδικο και στο μπουζουξίδκο
Τέλος, ερωτηθείς για τις επικείμενες αποφάσεις της επιτροπής για παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων που ήδη ισχύουν και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μουσική, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε πως «πρέπει να ξεχωρίσουμε τη νυχτερινή διασκέδαση» από την εστίαση.
«Εκεί που… χάνεται η μπάλα είναι το ορθάδικο ή το μπουζουξίδικο», καθώς «εκεί η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πιο εύκολη», τόνισε ο καθηγητής.
Επίσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των θεατών στα γήπεδα επισημαίνοντας πως «δεν είναι τεράστιο πρόβλημα» η είσοδος 5.000 θεατών σε ένα ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου και μάλιστα όταν όλοι φορούν μάσκα.
Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: