Τα αυγά, ένα τρόφιμο με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, έχουν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες διατροφικές αρετές.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν τρώγονται καθημερινά, τα αυγά κάνουν τα οστά πιο δυνατά. Αλλά μπορείτε πραγματικά να τρώτε αυγά κάθε μέρα; Δείτε τι έχουν να πουν οι διατροφολόγοι.
Τηγανητά, σφιχτά βρασμένα, μελάτα, ομελέτα, μιμόζα… τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σε όλο τον κόσμο, η κατανάλωση αυγών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό: από μερικές δωδεκάδες έως περισσότερα από 250 αυγά ανά άτομο ετησίως, ή ακόμη και σχεδόν 300 όπως στην Ιαπωνία.
Οι Γάλλοι τρώνε κατά μέσο όρο 220 αυγά το χρόνο, σύμφωνα με την Comité national pour la promotion de l'œuf (CNPO). Αυτός είναι ένας μέσος όρος που αντιστοιχεί σε περίπου 4 αυγά την εβδομάδα ανά άτομο.
Για πολύ καιρό τα αυγά κατηγορούνταν ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλάν πλέον έχει αποκατασταθεί η φήμη τους και θεωρούνται υγιεινή τροφή, που αποτελεί πηγή πρωτεϊνών και σίγουρα μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Πόσα αυγά μπορείτε λοιπόν να τρώτε την εβδομάδα;
Ένα αυγό την ημέρα άφοβα
Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2024 στο περιοδικό Food and Function, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 19.000 άτομα, επιβεβαιώνει ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών είναι καλή για την υγεία σας. Συγκεκριμένα, προάγει την καλή υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μιας σκελετικής νόσου που «καθιστά τα οστά πιο εύθραυστα και αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος», όπως ορίζεται από το Inserm (το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας).
Το αποτέλεσμα είναι ένα σαφές επιχείρημα υπέρ της καθημερινής κατανάλωσης αυγών. Τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον 85 γραμμάρια ολόκληρου αυγού την ημέρα (το ισοδύναμο ενάμισι μεγάλου αυγού ή δύο μικρών) είχαν οστική πυκνότητα 72% υψηλότερη στο μηριαίο οστό και 83% υψηλότερη στη σπονδυλική στήλη, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν αυγά.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, είχε ήδη δείξει ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν ήταν επιβλαβής για την υγεία. Οι ερευνητές αυτοί διαπίστωσαν ότι «η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην L' edition du soir, το 2024, η Δρ Corinne Chicheportiche-Ayache, διατροφολόγος στο Παρίσι, επιβεβαίωσε ότι «μπορείτε να τρώτε ένα αυγό την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα». Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα αυγά που καταναλώνονται «αόρατα», δηλαδή ως μέρος ορισμένων πιάτων, όπως γλυκισμάτων.
Tα άτομα που πάσχουν ήδη από διαβήτη ή «μη ελεγχόμενη υπερχοληστερολαιμία, δεν πρέπει να τρώνε περισσότερα από δύο ή τρία αυγά την εβδομάδα», προσθέτει η διατροφολόγος.
Μια πλήρης τροφή
Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι τα αυγά προσφέρουν πολλά οφέλη: «Είναι μια τέλεια τροφή, μια από τις πιο υπέροχες τροφές. Η απόδειξη: τα αυγά αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνες και πρωτεΐνες, τα οποία κάνουν καλό στην υγεία σας», λέει ο διατροφολόγος Dr Arnaud Cocaul.
Στην πραγματικότητα, «τα αυγά είναι μια πλήρης τροφή, που προσφέρει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής», προσθέτει η Corinne Chicheportiche-Ayache. Τα αυγά περιέχουν αρκετές βιταμίνες, ψευδάργυρο και πολλές πρωτεΐνες καλής ποιότητας, οι οποίες βρίσκονται στο ασπράδι, ενώ παρέχουν πολύ λίγες θερμίδες. Όσο για τον κρόκο, περιέχει αντιοξειδωτικά και αρκετή χοληστερόλη για ένα άτομο την ημέρα».
Όρνιθες που τρέφονται με λιναρόσπορο
Επιπλέον, συνιστούμε την κατανάλωση αυγών από όρνιθες που τρέφονται με λιναρόσπορο. «Η διατροφική ποιότητα εξαρτάται αποκλειστικά από το τι τρώει η κότα», εξηγεί η Corinne Chicheportiche-Ayache. «Τα αυγά από όρνιθες που τρώνε λιναρόσπορο θα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3».
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη πλευρά, αν η όρνιθα εκτρέφεται στο ύπαιθρο ή το χρώμα του κελύφους, δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη διατροφική ποιότητα του αυγού.