Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η εμφάνιση δύο ακόμα υποκατηγοριών του στελέχους Όμικρον, των BA.2.12 και BA.2.12.1.
Μάλιστα εκτιμάται ότι έχουν ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τα υπάρχοντα στελέχη.
Οι πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο, καθώς υπολογίζεται ότι δύο υποκατηγορίες έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κατά 23% – 27% περισσότερη από την αρχική Ομικρον 2, η οποία είχε πάνω από 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την απλή Όμικρον.
Προάγγελος της εμφάνισης μια νέα μετάλλαξης;
«Οι νέες μεταλλάξεις με ολοένα αυξανόμενη μεταδοτικότητα ίσως είναι προάγγελος της εμφάνισης μια νέα μετάλλαξης, η οποία εκτός από την υψηλή μεταδοτικότητα θα έχει και πολύ υψηλότερη θνητότητα», αναφέρει σε νεότερη εκτίμηση του ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, που μελετά επισταμένως την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όταν το στέλεχος Όμικρον μεταδίδεται σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς δίνει τόση θνητότητα όσο έδιναν οι προηγούμενες μεταλλάξεις. Οπότε οι χώρες που είχαν πολύ χαμηλή έκθεση στις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξαιτίας των απαγορευτικών όπως η Κίνα, το Χόνγκ Κόνγκ, η Νότιος Κορέα, η Ταιβάν κλπ., αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πιο μεγάλη έκθεση στον ιό λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας.
Αντιμέτωπη με ένα νέο …θρίλερ η Κίνα λόγω χαμηλής ανοσίας
Τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, τα κρούσματα στην Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 80% σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. «Στην Κίνα κυριαρχεί ο φόβος της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου Sinovac. Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση της πανδημίας, διότι έχει το 48% του πληθυσμού ηλικίας πάνω των 80 ετών μη εμβολιασμένο που αντιστοιχεί σε περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους. Σχεδόν καθόλου ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία από φυσική νόσηση. Τυχόν εξάπλωση του ιού σε αυτές τις ηλικίες θα επιφέρει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων», εξηγεί.
Όπως γίνεται σαφές, τα άμεσα και καθολικά lock-down που η Κίνα επιβάλει σε κάθε εμφάνιση κρουσμάτων σκοπό έχουν να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού στον μεγάλο αριθμό απροστάτευτων και ευάλωτων ατόμων. Όπως τονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής, «στις χώρες με μεγάλο αριθμό απροστάτευτων ατόμων ίσως να ευνοείται η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Στην Ταιβάν όπου ο πληθυσμός άνω των 75 ετών είναι κατά 22% εντελώς ανεμβολίαστος τα κρούσματα από την 1η Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 17 φορές(!)».
Τα καθολικά lockdown ήταν μονόδρομος
Κατόπιν τούτου, όπως αναφέρεται στην τελευταία ανάλυση, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καλύτερη στρατηγική για τη διαχείριση της πανδημίας στην αρχή ήταν τα «απαγορευτικά», παρ’ όλη την οικονομική καταστροφή που δημιούργησαν, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια».
Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα εμβόλια η καλύτερη στρατηγική ήταν τα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους. Τελικά, η υπερβολική θνησιμότητα προκαλείται από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα ευάλωτα άτομα. Οι ηλικιωμένοι όπως και τα ευάλωτα άτομα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα και με την αναμνηστική δόση.