Έναν πραγματικό Γολγοθά βιώνουν ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό, λόγω του λεγόμενου συνδρόμου Long Covid.
Ενας από αυτούς, νοσηλεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με τη γυναίκα του. Δυστυχώς, η σύζυγός του δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Ο ίδιος, πήρε εξιτήριο μετά από 5 εβδομάδες και πλέον, εκτός από το δράμα της χηρείας, αντιμετωπίζει ακόμα τεράστια προβλήματα υγείας.
«Χτύπησα τον πόρτα του Άγιου Πέτρου, αλλά δεν μου άνοιξε», περιγράφει την εμπειρία του στην κάμερα του ΣΚΑΪ. «Όταν βγήκα από τη ΜΕΘ, δεν μπορούσα να αναπνεύσω, να περπατήσω, έχασα 20 κιλά. Ήμουν απόλυτα εξαντλημένος. Χάρη στους φυσιοθεραπευτές στάθηκα κάπως στα πόδια μου», αναφέρει.
Πλέον, ζει με συνεχή υποστήριξη οξυγόνου σε κέντρο αποκατάστασης. «Ο ένας μου πνεύμονας ήδη καταστράφηκε. Πριν έρθω στο κέντρο ήμουν σαν ανάπηρος. Άρχισα να περπατάω μετά από πολύ προσπάθεια, ένιωσα σαν μωρό που κάνει τα πρώτα του βήματα», περιγράφει.
Τα συμπτώματα του long covid είναι επίμονα και πολύ σοβαρά, όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr, και παραμένουν πολλές εβδομάδες και μήνες μετά τη νόσηση.
Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι που νόσησαν έχουν ακόμα συμπτώματα, ενώ μόλις ο ένας στους τρεις ασθενείς δεν αντιμετωπίζει στη συνέχεια κανένα σύμπτωμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εμφανίζονται ακόμα και σε μικρά παιδιά, αλλά και σε ασθενείς που δεν νόσησαν σοβαρά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για κάποιους αυτά τα συμπτώματα δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.
Τα συμπτώματα αφορούν σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό κι αυτά είναι συνήθως κόπωση, βήχας, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, υπόταση, όπως και διάφορα νευρολογικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Δεν πρέπει να υποτιμούνται οι ψυχολικές επιπτώσεις που παρατηρούνται, όπως άγχος, κατάθλιψη, ίλιγγος, ημικρανίες και διαταραχή μνήμης.
Συνήθως πάντως, οι ασθενείς επανέρχονται μετά από 4 μήνες στην προ-κορωνοϊού κατάσταση.
Δείτε το ρεπορτάζ: