Η επιστημονική έρευνα για την αντιγήρανση, στον δρόμο της μοιραίας ανάγκης να νικηθούν τα γηρατιά, βρίσκει ισχυρούς αρωγούς τούς δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν την αιώνια προσπάθεια να κερδίσει ο άνθρωπος τον θάνατο.
Όμως, γύρω από την οικουμενική ανάγκη για παράταση της νιότης και της ζωής και ενώ η βιολογία και η ιατρική επιστήμη αναπτύσσονται, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεγαλώσουν οι ανισότητες δραματικά, καθώς οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και ισχυρότεροι για περισσότερα χρόνια, ενώ η πλειονότητα του κόσμου δεν θα έχει ούτε καν πρόσβαση στις μελλοντικές θεραπείες κατά της γήρανσης.
Η τρομακτική υπόθεση, που μοιάζει σαν να βγήκε από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, έχει τεθεί από όλο και περισσότερους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, εν μέσω των πρόσφατων επιτευγμάτων στην επιστήμη της αντιγήρανσης, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Daily Mail».
Η ιδέα λοιπόν ότι ένας μεγιστάνας, όπως ο Τζεφ Μπέζος ή ο Μπιλ Γκέιτς, είναι ευλογημένοι με μια αιώνια διάρκεια ζωής δεν είναι τόσο ελκυστική για κάποιους, γράφει το βρετανικό μέσο.
Η αντιγήρανση μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ανισότητα
Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκει και ο βιοηθικολόγος Κρίστοφερ Γουέρχαμ, ο οποίος πιστεύει ότι τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να «επιδεινώσουν όλα τα είδη των υφιστάμενων ανισοτήτων που έχουμε ήδη».
Μιλώντας στους «Financial Times» τη Δευτέρα, ο Γουέρχαμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, δήλωσε ότι ενώ οι επιστήμονες έχουν πλέον καλύτερη γνώση των αιτιών που μας κάνουν να γερνάμε, λύσεις όπως τα εμβόλια που «ξεπλένουν» τα κύτταρα και τα ακριβά, θεραπευτικά χάπια θα παραμείνουν απρόσιτα για τον καθένα.
«Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι είχαμε ένα είδος εμβολίου για την πανδημία της ηλικίας», δήλωσε ο Γουέρχαμ, ο οποίος μελετά την ηθική της γήρανσης.
«Αυτό θα επιδεινώσει δυνητικά όλα τα είδη των υφιστάμενων ανισοτήτων που έχουμε», είπε.
Προειδοποίησε ότι τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω ανισότητες σε ένα ήδη διαιρεμένο έθνος.«'Όσο περισσότερο καιρό υπάρχεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο πλούτος σου», δήλωσε ο Γουέρχαμ και συνέχισε:«Και όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο μεγαλύτερη πολιτική επιρροή έχεις».
Πέφτει χρήμα από τους δισεκατομμυριούχους στην έρευνα για να νικηθούν τα γηρατιά
Ο Γουέρχαμ δεν είναι ο μόνος με τις ανησυχίες του, καθώς προσωπικότητες όπως ο 58χρονος Τζεφ Μπέζος, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Γιούρι Μίλνερ και οι συνιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σέρτζει Μπριν διοχετεύουν χρήματα σε εγχειρήματα που αποσκοπούν να κάνουν τον θάνατο πριν από τα 100 να ανήκει στο παρελθόν.
Άλλοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία χρηματοδότες περιλαμβάνουν τον Γκέιτς, 67 ετών, τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, 67 ετών, και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, 80 ετών, οι οποίοι έχουν παράσχει όλα τα τελευταία χρόνια εξέχουσα οικονομική υποστήριξη σε εταιρείες που διερευνούν τον τρόπο επιμήκυνσης της ζωής.
Πού βρίσκεται η επιστημονική έρευνα;
Η πρόοδος, ωστόσο, ήταν κάπως αργή μέχρι σχετικά πρόσφατα, όπου οι επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να βρουν την παροιμιώδη πηγή της νεότητας, αποκόμισαν ανακαλύψεις στην κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τη διαδικασία της γήρανσης, όπως οι βλάβες στο DNA μας και οι πρωτεΐνες που συμπεριφέρονται άσχημα λόγω εξωτερικών αλλοιώσεων.
Ερευνητές στο Κέιμπριτζ, για παράδειγμα, επαναπρογραμμάτισαν με επιτυχία δερματικά κύτταρα από ανθρώπους ηλικίας 38 και 53 ετών, κάτι που, όπως λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να τους κάνει «νεότερους» κατά 30 χρόνια.
Η μέθοδος γυρίζει το ρολόι της γήρανσης πιο πίσω από προηγούμενες μεθόδους επαναπρογραμματισμού χωρίς να καταστρέφει τα κύτταρα. Οι ερευνητές λένε ότι είναι σε θέση ακόμη και να αποκαταστήσουν εν μέρει λειτουργίες που έχουν χαθεί σε παλαιότερα κύτταρα.
Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα ευρήματα θα μπορούσαν τελικά να φέρουν επανάσταση στην αναγεννητική ιατρική, ειδικά αν μπορούν να αναπαραχθούν σε άλλους τύπους κυττάρων και άλλους ιστούς του σώματος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Μια άλλη κατηγορία θεραπειών που χαρακτηρίζεται ως επανάσταση από τους επιστήμονες είναι τα «γεροντολυτικά», τα οποία στοχεύουν σε γερασμένα κύτταρα που οι βιολόγοι έχουν χαρακτηρίσει «κύτταρα γήρανσης», τα οποία φαίνεται να συσσωρεύονται στο σώμα μας καθώς γερνάμε. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τα κύτταρα αυτά φαίνεται να οδηγούν τη διαδικασία γήρανσης, προκαλώντας καρκίνο και άλλες διαταραχές, που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες καθώς γερνάμε.
Σε μελέτες που αφορούσαν ζώα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση αυτών των κυττάρων φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί ίσως και να την αντιστρέψει.
Πόσο κοντά είμαστε στην ανακάλυψη;
Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από δύο δωδεκάδες εταιρείες που αναζητούν ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγούν οι άνθρωποι από αυτά τα κύτταρα, η μεγαλύτερη είναι η Unity Biotechnology, η οποία ιδρύθηκε από επιστήμονες της Mayo Clinic που χρησιμοποίησαν με επιτυχία τις θεραπείες σε ποντίκια.
Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε μόλις πέρυσι, έχει ήδη συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια από επενδυτές υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του Μπέζος, ενός από τους κορυφαίους χρηματοδότες της.
Αν και πολλά υποσχόμενη, η θεραπεία παραμένει πειραματική και σε μεγάλο βαθμό απρόσιτη για τους περισσότερους, αν και επιστήμονες όπως ο Γουέρχαμ και ο Νιρ Μπαρζιλάι -ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας της Γήρανσης στο Ιατρικό Κολέγιο Albert Einstein της Νέας Υόρκης- λένε ότι, χάρη στις προόδους του τελευταίου έτους, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να υποβληθούν στη θεραπεία μέχρι το τέλος του έτους.
«Τελειώσαμε με την ελπίδα και την υπόσχεση. Βρισκόμαστε στο σημείο μεταξύ της υπόσχεσης και της υλοποίησής της», δήλωσε ο Ισραηλινοαμερικανός επιστήμονας στους «Financial Times» αυτή την εβδομάδα, καθώς άλλοι παραμένουν εξίσου αισιόδοξοι.
Ο Άντριου Στιλ, βιολόγος υπολογιστών και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για τη μακροζωία, δήλωσε στην «Daily Mail» ότι δεν υπάρχει βιολογικός λόγος που οι άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν την ηλικία των 200 ετών. Πιστεύει ότι η μεγάλη ανακάλυψη θα έρθει με τη μορφή φαρμάκων που θα απομακρύνουν τα «κύτταρα ζόμπι» από το σώμα, τα οποία θεωρούνται ένας από τους κύριους υπαίτιους της φθοράς των ιστών και των οργάνων καθώς γερνάμε.
Χάπια που απομακρύνουν αυτά τα κύτταρα από το σώμα βρίσκονται ήδη σε δοκιμές σε ανθρώπους και θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά σε μόλις 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Στιλ, ο οποίος πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να φτάσουν τα 150 χρόνια με τη βοήθεια των φαρμάκων.
Ένας άλλος ιδιαίτερος τομέας που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων της αντιγήρανσης είναι η μελέτη του DNA των ερπετών και άλλων ψυχρόαιμων ζώων.
Οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έχουν αρχίσει να μελετούν δεκάδες διαφορετικά είδη ερπετών και αμφιβίων με μεγάλη διάρκεια ζωής, μεταξύ των οποίων κροκόδειλοι, σαλαμάνδρες και χελώνες, που μπορούν να ζήσουν έως και 120 χρόνια. Η ομάδα ελπίζει ότι θα αποκαλύψει «γνωρίσματα» που μπορούν να αποτελέσουν στόχο για τον άνθρωπο.
«Αν πρόκειται για θεραπεία για μια χούφτα ανθρώπους, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον»
Ορισμένοι ειδικοί, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι η εξάλειψη των μεγάλων δολοφόνων -του καρκίνου, της άνοιας, των καρδιακών παθήσεων- θα μπορούσε να είναι το πραγματικό «κλειδί» για τη μακροζωία.
Kαι άλλοι έχουν ασχοληθεί με την ηθική πλευρά της αναζήτησης των επιστημόνων για μια απάντηση στο πανάρχαιο ερώτημα της γήρανσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον διευθύνοντα σύμβουλο του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος μακροζωίας Hevolution Foundation, Μεχμούντ Καν, που δήλωσε στους «Times» ότι ο οργανισμός του χρηματοδοτεί μόνο προϊόντα που μπορούν να «εκδημοκρατιστούν» και να διατεθούν στις μάζες.
«Αν πρόκειται για θεραπεία αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων για μια χούφτα ανθρώπους, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον», επισήμανε.