Αναστολή του ανώτατου ορίου των 50 ετών για τις γυναίκες που επιθυμούν εξωσωματική - iefimerida.gr

Αναστολή του ανώτατου ορίου των 50 ετών για τις γυναίκες που επιθυμούν εξωσωματική

Εξωσωματική και όριο ηλικίας
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Αναστολή του ανώτατου επιτρεπτού ορίου ηλικίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει αλλάξει παραδοχές, αντιλήψεις και πρακτικές σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι κάπως ήρθε να ανατρέψει τα παγκόσμια δεδομένα και για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Πολλές γυναίκες, που είχαν ξεκινήσει διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και μάλιστα αυτές που βρίσκονταν κοντά στα 50, βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό τους. Γυναίκες, δηλαδή, που δίνουν μάχη με το βιολογικό τους ρολόι, για να καταφέρουν να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας, να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το δικό τους μωρό. Τι γίνεται, όμως, όταν τα πάντα παγώνουν λόγω του κορωνοϊού; 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα: Ανώτατο επιτρεπτό όριο τα 50 έτη

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μία γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να μείνει έγκυος με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέχρι τα 50 της. Όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά οδήγησαν σε απόγνωση πολλές γυναίκες λίγο πριν συμπληρώσουν το 50ο έτος, οι οποίες μπορεί να είχαν κατεψυγμένα έμβρυα, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν προγραμματίσει την εμβρυομεταφορά τους, ώστε αυτή να γίνει εντός του νόμιμου ορίου.

Αναστολή ανώτατου επιτρεπτού χρονικού ορίου των 50 ετών

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποφάσισε να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που αφορούν τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό Covid-19. Η Αρχή υιοθέτησε την ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο ηλικίας των 50 ετών, για τη γυναίκα που θέλει να χρησιμοποιήσει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συνιστά προθεσμία που αναστέλλεται για όσο διάστημα οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αποτρέπουν την επιχείρηση εμβρυομεταφοράς λόγω της πανδημίας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αναστολή αυτή ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς και όχι για άλλες πράξεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες μπορούν να επιχειρηθούν κανονικά, σύμφωνα πάντοτε με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO τονίζει χαρακτηριστικά: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θεσπίστηκε πριν από αρκετά χρόνια (Ν. 3089/2002 και Ν. 3305/2005) και υπήρξε για την εποχή του από τα πιο πρωτοποριακά σε ολόκληρο τον κόσμο.Η πρόοδος της Ιατρικήςκαι οι εξελίξεις της βιοτεχνολογίας, όπως η κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού, έχουν ξεπεράσει τις πρακτικές που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία. Πλέον, είναι αυθαίρετο να θεωρείται ότι η ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της γυναίκας είναι τα 50 έτη, όταν ακόμη και η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη. Οι συστάσεις αυτές έγιναν λόγω της άγνωστης δράσης του νέου κορωνοϊού κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς και του σοβαρού κινδύνου, εάν κατά το ίδιο διάστημα η γυναίκα νοσήσει από πνευμονία. Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές, όσες γυναίκες είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών θα πρέπει να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων. Για τις γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, προτείνεται η αναβολή της εγκυμοσύνης με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων και μεταγενέστερη εμβρυομεταφορά. 

Ο Δρ. Παράσχος υπενθυμίζει ότι:

-Μια έγκυος, με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, δεν κινδυνεύει περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό, αρκεί να ακολουθεί κι αυτή τα αυστηρά μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απομόνωσης. Επίσης, οι έγκυες έχουν κατά κανόνα γνωστό ιατρικό ιστορικό, άρα είναι πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμο το οποιοδήποτε απρόβλεπτο γεγονός

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Αν και ο αριθμός των γυναικών με κορωνοϊό που έχουν ήδη γεννήσει είναι μικρός, δεν προκύπτει ότι ο Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό μέσω του πλακούντα ούτε ότι έχει ανιχνευτεί στο αμνιακό υγρό. Από τα ελάχιστα νεογνά που βρέθηκε ότι πάσχουν από τον Covid-19, φαίνεται ότι μολύνθηκαν από το περιβάλλον μετά τη γέννηση.

- Η πραγματοποίηση της ωοληψίας και η κατάψυξη των ωαρίων ή εμβρύων μπορεί να γίνουν κανονικά, αφού από πουθενά δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ποιότητα του ωαρίου που θα καταψυχθεί ή ύπαρξης ιικού φορτίου στο γενετικό υλικό.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος υπάρχει μεγάλη προσφορά και όγκος πληροφοριών που είναι αδύνατο κάποιος που δεν είναι ειδικός να μπορεί να ελέγξει, πόσο μάλλον τα υπογόνιμα ζευγάρια, που όπως και να το κάνουμε έχουν κι ένα άγχος παραπάνω. Γι΄ αυτό, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να κρατήσει το ζευγάρι ή η έγκυος γυναίκα την επικοινωνία με τον γιατρός τους. Έτσι, θα υπάρχει πάντοτε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, που απομακρύνουν τον φόβο και τον πανικό, που δημιουργούν η άγνοια και παραπληροφόρηση. 

Διαβάστε περισσότερα για τον κορωνοϊό και την εγκυμοσύνη εδώ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ