Αναβολή της εξωσωματικής λόγω της πανδημίας: Eίναι η σωστή κίνηση; - iefimerida.gr

Αναβολή της εξωσωματικής λόγω της πανδημίας: Eίναι η σωστή κίνηση;

Αποτελεί σωστή λύση η αναβολή της εξωσωματικής στον καιρό της πανδημίας;
Αποτελεί σωστή λύση η αναβολή της εξωσωματικής στον καιρό της πανδημίας;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όπως δείχνουν οι τελευταίες στατιστικές, η COVID 19 πυροδότησε μια παγκόσμια αναστολή των θεραπειών γονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που είναι αντιπροσωπευτικό και για το τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδημία. Μια νέα μελέτη όμως από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν έδειξε ότι η καθυστέρηση αυτή μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά συγκεκριμένες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί στο μέλλον.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 10.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο των καθυστερήσεων. Τα ευρήματά τους έδειξαν  το πιθανό αντίκτυπο μιας καθυστέρησης στη θεραπεία έξι μηνών και 12 μηνών σε πέντε κατηγορίες ηλικιών, από κάτω των 30 ετών έως 40-42 ετών.

Δρ. Θάνος Παράσχος
Δρ. Θάνος Παράσχος

Ζητήσαμε από τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Γυναικολόγο - Μαιευτήρα, Ειδικό Γονιμότητας, Ενδοσκοπικό Χειρουργό, Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, να μας σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας και μας είπε τα εξής: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω της καθυστέρησης να προχωρήσουν σε θεραπείες γονιμότητας, υπάρχει  αυξημένη μείωση των γεννήσεων  που επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο πιο έντονος αντίκτυπος, όμως, είναι σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Στην ηλικιακή ομάδα γυναικών 40-42 ετών που εκτιμάται ότι είχε μείωση κατά 11,8% στις γεννήσεις, εάν η θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση καθυστερούσε για έξι μήνες και μείωση 22,4% εάν υπήρχε καθυστέρηση 12 μηνών».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, στις γυναίκες αυτής της ηλικίας ο χρόνος που χάνεται έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο. Δεδομένου ότι αυτή είναι μια ηλικιακή ομάδα στην οποία η σύλληψη σε κάθε περίπτωση είναι πιο δύσκολη, αυτό λοιπόν που επιπρόσθετα προκύπτει είναι ότι οι καθυστερήσεις στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19 θα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των γεννήσεων στις γυναίκες άνω των 40 κατά σχεδόν 25%. Θεωρώ, σίγουρα, σκόπιμο να ενημερώνονται τα ζευγάρια για το γεγονός ότι μια αναβολή στον κύκλο εξωσωματικής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επιτυχίας στο μέλλον (διαβάστε περισσότερα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν ότι ακόμα και μέσω πανδημίας τηρούνται στις διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όλα τα μέτρα για προχωρήσει η διαδικασία με ασφάλεια, χωρίς να απειλείται ιδιαίτερα μια πιθανή εγκυμοσύνη και ο επερχόμενος τοκετός παρά την πανδημία. Αυτές είναι πληροφορίες που χρειάζεται να επικοινωνεί ο ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε κάθε ζευγάρι που σκέφτεται να αναβάλλει την εξωσωματική λόγω του φόβου της πανδημίας. Ιδιαίτερα όταν αυτή η απόφαση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής στο μέλλον. 

Διαβάστε περισσότερα για την εγκυμοσύνη και την Covid-19 εδώ:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ