Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελληνικό ελαιόλαδο – Για τις προστατευτικές του ιδιότητες στο Αλτσχάιμερ - iefimerida.gr

Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελληνικό ελαιόλαδο – Για τις προστατευτικές του ιδιότητες στο Αλτσχάιμερ

Ελαιώνας ελιές
Ελαιώνας / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρία πανεπιστήμια της Αμερικής, Auburn, Τemple και Yale School of Public Health διενεργούν κλινική δοκιμή με τον τίτλο «EVOO for Brain Health», με θέμα την επίδραση του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου σε γονιδιακές και μεταβολικές αλλαγές, σε υγιή άτομα, με οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά, από τους ερευνητές των Αμερικανικών πανεπιστημίων, είναι το «Plus Health Green Evoo» των «βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου», υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Plus Health Green Evoo» είναι ένα πολυποικιλιακό ελαιόλαδο εξειδικευμένης παραγωγής, προερχόμενο από πέντε διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, με περιεκτικότητα 977 mg/Kg ελαιοκανθάλης, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 720% το μέσο όρο δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων (135 mg/Kg), που συμπεριλήφθηκαν και σε μελέτη, που πραγματοποιήθηκε και στο Πανεπιστήμιο Davis, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», μας λέει ο κ. Γ. Σακελλαρόπουλος.

«Οι επιστημονικές έρευνες καθώς και οι συνέργειες εντοπίζονται στον πυρήνα μας από το ξεκίνημα μας. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται ήδη πολυετείς κλινικές μελέτες και ερευνητικά έργα με τα βιολογικά ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές μας, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Γέιλ , καθώς και στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος, πρόσφατα βραβευμένος, ως ο «καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός».

Ποιος είναι ο στόχος της έρευνας

Το νέο ερευνητικό έργο ξεκινά μαζί με τη διενέργεια κλινικής δοκιμής στο πανεπιστήμιο Auburn, για την αξιολόγηση της επίδρασης του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου - κυρίως σε ελαιοκανθάλη, σε υγιή άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ, που συνήθως σχετίζεται με γενετική προδιάθεση.

Στόχος της έρευνας είναι η επίδραση που έχει η προσθήκη εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή των εθελοντών, καθώς δεν έχει ερευνηθεί μέχρι σήμερα, αν με καθημερινή κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιοκανθαλικού ελαιολάδου, προστατεύονται τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νόσος Αλτσχάιμερ, γνωστή απλά και ως Αλτσχάιμερ, είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με την πάροδο του χρόνου. Είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα, αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί στα 13 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Ένωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, ενώ υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με τη νόσο.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην έρευνα του ελαιολάδου

Η κλινική δοκιμή «EVOO for Brain Health» έχει ήδη εγκριθεί από την Ιδρυματική Επιθεώρηση (IRB) του Πανεπιστημίου Auburn και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024, καθώς οι εθελοντές θα εξεταστούν με εξειδικευμένες αναλύσεις δύο φορές μέσα στο έτος.

Η ερευνητική ομάδα των τριών πανεπιστημίων που θα συνεργαστεί σε αυτή τη σπουδαία κλινική δοκιμή για την ανθρώπινη υγεία, αποτελείται από την καθηγήτρια και ερευνήτρια Νευροφαρμακολογίας Δρ Amal Kaddoumi, του Τμήματος Ανακάλυψης και Ανάπτυξης Φαρμάκων, του Κολλεγίου Φαρμακολογίας Harrison, του Πανεπιστημίου Auburn; τον καθηγητή Νευροεπιστημών Δρ Domenico Praticò, MD, διευθυντή του Κέντρου Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Temple, καθώς και τον Δρ Τάσσο Κ. Κυριακίδη, ερευνητή Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ της Αμερικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, γι' αυτό το έργο συνεργάζονται και οι: Δρ Annie Kirby, Darren Beck και Joshua Hollingsworth του Κολεγίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής Edward Via (VCOM) του Πανεπιστημίου Auburn.

Το ερευνητικό έργο με τίτλο «EVOO for Brain Health» έχει αριθμό κατοχύρωσης NCT05929924 στην επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά και 220 χωρών, που διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine, NLM) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health, NIH) των Η.Π.Α.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Yale Πανεπιστήμιο Ελαιόλαδο αλτσχάιμερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ